Reakciós reflexiók

Ce qu’il y a de plus vivant dans le présent, c’est le passé – Ami a jelenben a legelevenebb, az a múlt

President Trump

2016. november 09. 10:22 - Finta László

Drága Barátaim!

Soha ne becsüljék le a politikai megérzéseimet! Önök napokon át legyintettek, nevettek; néhány liberális barátom a csakis rájuk jellemző megfellebbezhetetlen ítélettel jelentette ki, hogy „ez nem történhet meg” – és mégis megtörtént. Fellengzősen azt mondhatnám, az ilyen jóslatokhoz tehetség szükséges, de meggyőződésem, hogy a politikában a történelem, az emberi természet és a legősibb ösztönök, az előítéletek és a félelmek ismerete jobb tanácsadó közvélemény-kutatásnál, az alkotmánytannál és bármiféle mechanikus okoskodásnál. Trump győzelmének biztosan nagyon sok sok oka van, én rendszerint háromra hívtam fel a figyelmet: az Amerikai Egyesült Államokban nyolc évig egy fekete bőrű demokrata párti elnök kormányzott. Én elismerem az eredményeit; ifjabb Bush után nem csekély teljesítmény konszolidálni a külpolitikát és a gazdaságot, ám a fehér középosztály és mindazok, akik számára az erkölcsi rend fontosabb az emancipációnál, aggodalommal szemlélhették kormányzását, és úgy érezhették, elárulták őket. Függetlenül attól, így történt-e vagy sem, a politikában döntő fontosságú, mit gondolnak az emberek. Én éreztem ezt a közhangulatot, amely most diadalt aratott. (Az más lapra tartozik, hogy azok, akik ilyen megfontolásból szavaztak Trumpra, épp ettől az embertől kapják-e meg, amire vágynak.) A másik ok történelmi. Az Egyesült Államok időről-időre hátat fordít Európának („a világnak”), dacos gyermek módjára bezárkózik. Azt hiszem, az amerikaiak most jutottak el oda, ahová a britek 1945-ben, amikor Churchillt a háborús győzelem ellenére kiszavazták a hatalomból. Amerika megelégelte a „világ csendőre” szerepét, s most álomra hajtja a fejét. A harmadik ok civilizációs: hanyatló korunk romlottsága a Trump-féléknek kedvez.

trump.jpg

Donald Trump sötét ló. Semmit nem tudunk róla. Lehet, hogy ő lesz a nemzetközi szélsőjobboldal vezére; lehet, hogy elnökként meglepően mérsékelt lesz; lehet, hogy béna kacsává válik és a Kongresszus nagyágyúi ott tesznek keresztbe neki, ahol tudnak, de az is lehet, hogy meglepően ügyes elnöknek bizonyul. Két dolog biztos: Ronald Reagan óta ilyen színes egyéniség nem költözött a Fehér Házba, és ennyire kiszámíthatatlan alak kezébe még nem kerültek nukleáris fegyverek indítókulcsai.

Higgyék el, keserű sors a jósoké, akik a rossz híreket hozzák. A görög tragédiákban általában megölik őket. Én csak annyit mondok: gyarapítsák erkölcsi és szellemi tőkéjüket, mert izgalmas idők köszöntenek ránk.

Isten óvjon mindannyiunkat! 

(Fénykép: © Carlo Allegri)

13 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://reakciosreflexiok.blog.hu/api/trackback/id/tr6511944743

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

midnight coder 2016.11.09. 19:33:53

Trump olyan, mint ha az amcsik orosz rulettet játszottak volna. Clinton pedig ugyanez, csak teli tárral.

Boka1 2016.11.09. 19:39:02

Tökmindegy, hogy liberálisok vagy a szájszagúak nyernek. Sosem hittem, hogy Obama vagy Putyin dönti el a világ sorsát. Inkább a háttérben dolgozó agytrösztök. Csak a lakosságnak kell a választás élménye.

Balint133 2016.11.09. 20:38:31

Eddig az volt a baja europanak, hogy az amcsik minek utik bele mindenbe az orrukat, mit jatszak itt a vilag csendoret a kiskiralyt.
Jott valaki aki ennek veget akar vetni es hirtelen milyen kurva jo volt, ami eddig rossz? Van egy olyan erzesem, hogy egyeseknek semmi nem jo.

Finta László · http://reakciosreflexiok.blog.hu/ 2016.11.09. 20:39:42

@maxval bircaman BircaHang szerkesztőség: És nem gondolja, hogy egy másik oligarchia lépett az előző helyére?

Finta László · http://reakciosreflexiok.blog.hu/ 2016.11.09. 20:41:05

@Boka1: Szerintem túl nagy jelentőséget tulajdonít az ún. agytrösztöknek. :)

Finta László · http://reakciosreflexiok.blog.hu/ 2016.11.09. 20:41:55

@Balint133: Állítottam én olyat, hogy ez "rossz" vagy "jó"?

Ad Dio 2016.11.09. 22:27:02

Sötét ló. Pontosan. Még nem találkoztam senkivel aki meg tudta volna mondani, hogy elnökként ez az ember mit fog csinálni. Meglátjuk. Félek hogy a korából és a lelki alkatából kifolyólag "nyomot akar hagyni" maga után. És az álmoskönyv szerint nem feltétlen jó, ha ezt a világ legnagyobb birodalma élén próbája megtenni :-/.

Én azonban alapvetően bizakodó alkat vagyok. És bár (befogott orral) Clintonnénak drukkoltam (meg annak hogy a republikánus többségű kongresszus csináljon belőle béna kacsát egy perc alatt), de most hogy így alakult, reménykedem pár dologban:

- az USA Trump ígéretéhez híven csökkenti a katonai aktivitását. Fenének kell az önjelölt csendőr!
- a hidegháborút idéző izmozás az oroszokkal alábbhagy
- regnálásával olyan idő jön amikor a globalizáció gazdasági folyamatait kicsit kritikusan is lehet szemlélni. Esetleg annak a folyását kissé regulázni. Ez utóbbi persze már a vágyálom kategória...

Mindenesetre érdekes lesz. Egy abszolút súlytalan pózelnök Obama után, egy maximálisan önfejű figura... izgalmas idők... egyetértek...

Tranquillius 2016.11.09. 22:27:08

Clintonné kezében rosszabb helyen lettek volna az indítókulcsok. Hazaviszi és felakasztja a fogasra, elteszi a férje szeretője, megeszi a kutyája, elhagyja őket valami bálon, elfelejti a jelszavát, vagy éppen közzéteszi a twitteren.
Ha én így kezelném az emaileket a munkahelyemen, mint ez a trehány nő, két nap alatt kirúgnának.

ogli dzsí 2016.11.09. 22:27:15

ha egy majom kezében jó helyen volt az atom, akkor most kezdjek el félni?

Balint133 2016.11.09. 22:27:21

@Lord Meldrum: kepletesen ertettem a jot ill rosszat, lemaradtak az idezojelek. Pusztan arra akartam ravilagitani, hogy az embereknek semmisem jo mind1 minek hivjuk jonak-rossznak, feketenek-fehernek,tuznek-viznek...stb. Igaz sajnos az a mondas, hogy a Szomszed fuje mindig zoldebb.
süti beállítások módosítása