Reakciós reflexiók

Ce qu’il y a de plus vivant dans le présent, c’est le passé – Ami a jelenben a legelevenebb, az a múlt

„God save the Queen!”

2015. szeptember 13. 19:31 - Finta László

A rombolás prófétáinak semmi sem szent

A brit Munkáspárt új, szélsőbaloldali vezére, Jeremy Corbyn, gyűlöli a monarchiát. Úgy vélem, e hír ürügyén érdemes elgondolkodni az angol monarchiáról. Nem bocsátkozom jóslásokba, bár attól tartok, hogy a „haladás” és az „egyenlőség” lázától fűtött, hanyatló korunk a monarchiának is véget vet, és e tragédia még az én életemben bekövetkezhet, hiszen a régi intézmények és bizonyosságok sorra leomlanak, elég csak arra gondolni, mi történt a házasság intézményével az Amerikai Egyesült Államokban.

Egy nemzet intézményei tapasztalatainak gyümölcsei, melyek lassan, évszázadok során öltöttek formát a pillanatnyi szükség diktálta ezernyi módosítás eredményeként, s voltaképpen foglalatát adják e módosításoknak, melyek közül mindazok fennmaradtak az illető nemzet bevett szokásaiban és szabályaiban, melyekről a próba-szerencse módszer alapján olybá tűnt, hogy valóságos és visszatérő emberi szükségleteket elégítenek ki. Az egyén vagy nemzedékének politikai tudása csakis korlátozott mennyiségű tapasztalatra épülhet, ezért mindig lehet azon nézet mellett érvelni, hogy bár az élők nemzedéke talán világosan láthatja a fennálló ősi intézmények hátrányait, ám nem láthatja tökéletesen előnyeiket, mert jóval több tapasztalatot építettek magukba, mint amennyi az élő egyének és nemzedékük számára a világról személyesen vagy közvetett úton szerzett ismereteik összegzéseként elérhető. Miután az intézményekben megtestesülő bölcsesség a tapasztalaton nyugszik, ezért az intézményeket nem lehet teljesen racionalizálni, vagyis olyan „filozófiai alapelvekre” visszavezetni, amelyekről bebizonyítható, hogy az intézmények eredeti felállításának okai voltak, s amelyekkel – mint mércékkel – későbbi működésük összevethető. Summa summarum, mindig jóval több rejlett eme intézményekben annál, amennyit a „kritikai ész” valaha is felfedezhetett, és igazukat, létjogosultságukat soha nem semmisíthette meg az, amit ellenük lehetett vetni. A régi intézmények és az ősi törvények tiszteletben tartásához elegendő annak belátása, hogy ha megalkotásuk után meggyökeresedtek és a változó korok változó kihívásainak megfeleltek, akkor a jelen számára is útmutató erővel bírnak.

Az alkotmányos monarchia olyan fénysugár, amely egy békésebb és magasztosabb szférából világítja meg a politika sokszor alantas világát. Mivel az uralkodó nem választás, hanem öröklés útján tölti be hivatalát, nem tekinthetünk rá úgy, mint aki kizárólag a jelen nemzedékeinek érdekeit képviseli. Mintegy véletlenszerűen beleszületett a tisztségébe, amelyet halála pillanatában egy – jogilag meghatározott – utódja örököl tőle, ezért abból sem anyagi előnye, sem ismertsége nem származik. Egyetlen kötelessége az öröklött javak – az ország – feletti bölcs gondnokság. Amikor felemeli a hangját, a történelem szólal meg. Olyasmit képvisel, ami különbözik a jelen szavazóinak pillanatnyi érdekeitől: ő az elhunytak és a még meg nem születettek hosszú távú érdekeiért lép fel; a demokratikus politika lármás és folytonosan változó világával, kétes jellemű szereplőivel szemben ő maga a megtestesült jogfolytonosság. Földi halandó, már-már hétköznapi személy ugyanolyan erényekkel és bűnökkel, mint amilyenek minket jellemeznek, ám különleges bűvkör övezi, amely nem politikai hatalmára utal, hanem az ország ősi törvényei által ráruházott tekintélyre. Ha magyarázatot keresünk arra, hogy Nagy-Britannia miért maradt békés ország, miközben egész Európán forradalmak és véres háborúk söpörtek végig, akkor a választ a Viktória királynőhöz, VI. György királyhoz, II. Erzsébet királynőhöz, a miniszterelnökök közül pedig Lord Salisburyhöz és Sir Winston Churchillhez hasonló emberekben találjuk meg.

Végzetes hiba lenne elherdálni ezt az ősi örökséget!

(Fénykép: Sir Winston Churchill miniszterelnök fogadja II. Erzsébet királynőt a Downing Street 10-ben, 1955. április 4.)

23 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://reakciosreflexiok.blog.hu/api/trackback/id/tr797785618

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

batiszkáf · http://batiszkaf.blog.hu 2015.09.14. 00:36:27

Monarchista vagyok, de az alkotmányos monarchiának őszintén szólva nem sok értelmét látom (ez persze nem azt jelenti, hogy az abszolutista berendezkedésben hiszek).
Bár meg tudok érteni egyfajta szimpátiát Churchill (vagy inkább az általa képviselt mentalitás, kultúra) iránt, túlzott magasztalását hibának tartom; az okok talán nem kívánnak bővebb magyarázatot. Simone Weil írta, hogy a második világháborúban két rossz csapott össze, s valóban: a német vereség '45-ben nem a keresztény nyugati civilizáció, hanem a géplelkű, uniformizált, amerikai jellegű szekuláris humanizmus győzelmét hozta el; a lecsúszás azóta töretlen, ennek jó példája II. Erzsébet uralkodása és annak dicstelen alkonya. Elég csak arra gondolni, mi történt a házasság intézményével Nagy-Britanniában - a királynő, megszegve az Isten törvényének megvédésére tett esküjét, aláírta a (Konzervatív Párt által benyújtott!) melegházasságról szóló törvényt (Stephen Fry humorista szerint egyenesen el volt ragadtatva tőle, bár efféle pletykáknak azért nem sok hitelt adok). Tudom, hogy 1707 óta nem élt uralkodó a királyi vétóval, de a melegházasság akkora szellemi és kulturális csőd és botrány, hogy a királynőnek kötelessége lett volna - a sajtó, az értelmiség és a politikusok várható brutális támadása dacára - ellenállnia. Nem tette meg, és ezzel szégyenbe vonta magát és a monarchia intézményét. Nem tudok tisztelettel nézni rá.
Nem tudom, Károlytól mit várhatunk - érdemes megjegyezni, hogy zűrzavaros magánéletén túl vannak igencsak figyelemreméltó megnyilvánulásai, így például a hagyományos építészet pártolása, a guénoni tradicionalizmus iránt mutatott érdeklődése.

Finta László · http://reakciosreflexiok.blog.hu/ 2015.09.14. 09:04:37

@batiszkáf: Miért nem látja "sok értelmét" az alkotmányos monarchiának? A szóösszetételt egyébként abban az értelemben használtam, ahogyan Angliában mindig is értették: az angol uralkodó mindig alkotmányos volt, még akkor is, ha azt az alkotmányt soha nem foglalták írásba. (A skót uralkodók abszolutizmusa más lapra tartozik.)

Churchill számomra idol. Minden tekintetben: történelemszemléletét, életmódját, a gonosz természetének felismerését, jellemének eltökéltségét tekintve páratlan államférfi volt. Az Államférfi. (A véleményemet jelentősen befolyásolja a németekkel szembeni ösztönös ellenszenvem és a törekvéseikkel szembeni gyanakvásom.)

Az amerikai győzelem mellett számoljon azzal a szovjet hegemóniával is, amely Európa felét rabigába hajtotta!

A walesi herceg Károly néven nem léphet trónra. Rossz ómen, szerencsétlenséget hozó név ez!

PuffCinq · http://puffcinq.blog.hu/ 2015.09.14. 13:24:22

Lehet, hogy furcsának hat, de nekem erről a Horrible Histories c. angol (megvalósításában könnyed, de egyébkét nagyon is komolyan vehető) ismeretterjesztő műsor egyik dala jut eszembe: Cromwell és I. Károly király a West Side story stílusában énekelnek a polgárháborúról, és az utolsó szó Károlyé: 'We'll be back!" És igaza lett. Szóval, én optimista vagyok! :)

Tenebra 2015.09.14. 15:28:28

Bár én magam a tekintélyelvet elvetem (hosszasan el lehetne vitázni szerintem konzervatív ideológián belül maradva is, hogy vajon mire alapozzák az egyik társadalmi osztály felett állók a másikokon gyakorolt uralmukat, hiszen a kezdeti időkben a testi vagy szellemi kiválóság még lehetett a hierarchia alapja, de az öröklési jogot én már nem tartom ilyen jó dolognak), azzal mindenképp egyetértek, hogy egy uralkodó - legyen bár a háttérben, vagy erős kezű - fontos szerepet játszhat egy nép öntudatának fenntartásában. Sokkal biztosabb vonatkozási pont lehet, mint a négyévente választott csürhe, vagy akár az elnöki pozíció, ami szintén nem szól túl hosszú időre. Persze egy uralkodó is lehet rossz, és akkor rémálom a monarchia. De személy szerint én is jobbnak tartom, mint a "demokratikus köztársaság"-ot.

Finta László · http://reakciosreflexiok.blog.hu/ 2015.09.14. 16:08:20

@Tenebra: Amit írtál - szándékaid ellenére - épp a tekintély dicsérete, amelynek lényege nem egyik osztálynak a másik feletti hatalmában ragadható meg, hanem ellenkezőleg, a harmóniában, abban, hogy - amiképp írtam is - amikor az uralkodó beszél, a történelem szólal meg.

Schmitt Pál és a hozzá hasonlók elnöksége a legjobb érv a monarchia mellett. :D

batiszkáf · http://batiszkaf.blog.hu 2015.09.14. 16:13:14

@Lord Meldrum: Valóban, az alkotmányos monarchiának sokféle jelentése lehet, én - az ön értelmezésétől eltérően - ennek modern felfogására gondoltam, ami lényegében a köztársaságtól semmiben sem különböző tömegdemokráciát takar, ahol az uralkodót egy integető-bólogató bábuvá, rosszabb esetben egy vállalati középvezetővé fokozzák le (utóbbira példa Svédország: multbanezo.blogspot.hu/2014/10/a-sved-monarchia-varazslat-megszuntetese.html). A valódi jogkörökkel nem rendelkező király teljességgel abszurd és deviáns valami, ahogy a minden hatalmat egy kézben összpontosító abszolutista rendszer is az; az ideális társadalommodell számomra leginkább a hatalmat a hagyományos társadalmi szereplők (uralkodó, nemesek, egyház, céhek stb.) között megosztó, decentralizált feudalizmus lenne, bár ez a modern világban aligha megvalósítható.
A huszadik századból jómagam, talán már csak franciás beállítottságomnál fogva is, inkább de Gaulle-t tartom példamutató államférfinak.

batiszkáf · http://batiszkaf.blog.hu 2015.09.14. 16:18:59

@Tenebra: A tekintélyelv kérdésével kapcsolatban ajánlom figyelmébe Molnár Tamás "Az autoritás és ellenségei" című kiváló könyvét, illetve Erik von Kuehnelt-Leddihn osztrák(-magyar) monarchista gondolkodó írásait (pl: mises.org/library/liberty-or-equality-challenge-our-time).
És általában a demokratikus illuzióval kapcsolatban: konzervativok.blogspot.hu/2009/10/rene-guenon-demokraciarol.html

batiszkáf · http://batiszkaf.blog.hu 2015.09.14. 16:20:43

(A linkek végéről tessenek levenni a zárójelet)

Finta László · http://reakciosreflexiok.blog.hu/ 2015.09.14. 16:27:11

@batiszkáf: "A huszadik századból jómagam, talán már csak franciás beállítottságomnál fogva is, inkább de Gaulle-t tartom példamutató államférfinak."

Ezen nem fogunk összeveszni, sőt! De Gaulle-t is nagyra becsülöm. Ön biztosan olvasta Philippe De Gaulle Apám, De Gaulle című kötetét. (Beszélgetések Michel Tauriac-kal) - lebilincselő olvasmány.

batiszkáf · http://batiszkaf.blog.hu 2015.09.14. 17:57:45

@Lord Meldrum: Így van, remek könyv. (Számomra nagyon emlékezetes Philippe azon kijelentése, hogy ő nyakkendő nélkül életében nem látta az apját. Egy egész letűnt világ van ebben a mondatban.)

Finta László · http://reakciosreflexiok.blog.hu/ 2015.09.14. 17:59:00

@batiszkáf: Kíváncsi vagyok, mit gondol a Habsburg-ház esetleges magyarországi trónigényéről?

Finta László · http://reakciosreflexiok.blog.hu/ 2015.09.14. 18:01:01

@batiszkáf: Pontosan erre gondoltam és arra az óvó szeretetre, amellyel a Down-szindrómás kislányt ápolta-nevelte a család. S ha felidézi, hogy De Gaulle apja memoriter tudta az egész Aeneist, s a fia ott folytatta a sort, ahol apja abbahagyta, nos, ez a tudás felbecsülhetetlen!

PuffCinq · http://puffcinq.blog.hu/ 2015.09.14. 22:14:20

@Lord Meldrum: :D

Ha gonoszul akarok válaszolni, gyakran elfelejtem, hogy ő jön a sorban. :) Komolyan: őszintén kíváncsi vagyok, milyen király lesz. A név választására pedig még inkább.

Finta László · http://reakciosreflexiok.blog.hu/ 2015.09.14. 22:16:06

@PuffCinq: Ha van esze, a György nevet veszi fel és VII. György lesz. Vilmos pedig lehet majd V. Vilmos. :)

PuffCinq · http://puffcinq.blog.hu/ 2015.09.14. 23:23:41

@Lord Meldrum: És akkor György Sándor Lajos lesz VIII. György? Nem rossz. :)

Finta László · http://reakciosreflexiok.blog.hu/ 2015.09.15. 14:03:34

@PuffCinq: Ppából is volt egy seregnyi Leó és Pius. :D Amúgy tudtad, hogy Károly fiatal korában kacérkodott a Munkáspárttal?

PuffCinq · http://puffcinq.blog.hu/ 2015.09.15. 14:53:29

@Lord Meldrum: Sőt, Henrikből is nyolc volt eddig az angolknál. (Látszik azért, hogy történész leszek. :D) Nem, ezt nem tudtam, érdekes. Csak azt tudtam, hogy jó barátok Stephen Fryjal. (Hogy Stephen Fryért odavagyok, azt úgyis tudod: puffcinq.blog.hu/2015/08/24/a_nap_kepe_stephen_fry_pipazik :) )

Finta László · http://reakciosreflexiok.blog.hu/ 2015.09.22. 17:02:44

@PuffCinq: Az elsőszülött fiút kellett volna Henriknek keresztelni, és akkor lenne egy kilencedik is! :D
süti beállítások módosítása