Reakciós reflexiók

Ce qu’il y a de plus vivant dans le présent, c’est le passé – Ami a jelenben a legelevenebb, az a múlt

Október másodikára: a zsarnokság ellen

2016. október 01. 14:29 - Finta László

„Quo usque tandem abutere, Catilina, patientia nostra?”

A magyar történelem sorsfordító hónapja október. 1849. október 6-án végezték ki az első felelős magyar miniszterelnököt és tizenhárom honvéd főtisztünket. 1918. október 31-én gyilkolták meg Gróf Tisza Istvánt, az egyik utolsó magyar államférfit; e napon szállt sírba a Monarchia, s köszöntött reánk a rendetlenség és a bomlás korszaka. 1944. október 15-én kaparintotta meg a hatalmat a nemzetvesztő nyilas bűnbanda. Egyetlen dicső napunk az esztendők tizedik hónapjában a valóban nagy októberi forradalom napja: 1956. október 23-án ledőlt a bolsevik bálvány, Sztálin szobra megcsókolta az utcakövet, és két hétig úgy érezhettük, hogy leráztuk magunkról a kommunista önkényuralmat.

Attól tartok, hogy 2016. október 2-a feliratkozik a magyar történelem tragikus októberi napjainak kalendáriumába: a gyalázat napjaként vonul be a történelemkönyvekbe, amikor is egy ország polgárai önként hajtották fejüket a zsarnokság igájába. Adj hatalmat a sokaságnak! – és azonnal átadja a neki hízelgő első demagóg zsarnoknak, hiszen azt szajkózza szüntelen, amit a sokaság hallani akar, és avatott kezekkel pengeti a gyűlölet és a félelem húrjait. Egyre erősebb a meggyőződésem, hogy Magyarország kormányzati formája kakisztokrácia. Mielőtt harsányan felnevetnének, tudniuk kell, hogy az ógörög κάκιστος jelentése „legrosszabb”, e jelzőt a jellemvonásokra értve, a κρατια pedig „uralom” – vagyis olyan kormányzati forma, amelyben a legrosszabb, legjellemtelenebb, leghitványabb, legromlottabb emberek bírnak hatalommal.

Most, a népszavazás előestéjén, vetek egy pillantást e mai, szomorú, októberi Magyarországra. Nem bántó éllel, mert szenvedélyesen szeretem a hazámat – és mély megvetést, méla undort érzek azok iránt, akik ma kormányozzák.

Minálunk a magánnyugdíj-pénztárakban fekvő vagyon államosítása óta bárki fejében megfordulhat, hogy ez a mohó kormány nemhogy megsértené az emberi méltóság alapját, a magántulajdont, hanem valósággal rátehetné a mancsát bárki vagyonára és a bankok becsukhatják kapuikat a betétesek előtt – vajon eltűrnénk ezt is?

Minálunk bárki kétségbe vonhatja az igazságszolgáltatás függetlenségét; nap mint nap látjuk, hogy néhány „érinthetetlen” a mindenkit egyformán kötelező és oltalmazó törvény fölött áll – vajon meddig tűrjük?

Minálunk szinte senki sem tekintheti a köz szolgájának és barátjának a rendőrt, mert egyeseket, akik pedig rászolgáltak volna, soha nem ér utol a törvény szigora – meddig tűrjük, hogy így legyen?

Minálunk jogilag értelmezhetetlen kérdésről tartanak népszavazási kutyakomédiát, miközben a választók nem nyilváníthatnak véleményt, és nem hozhatnak jogkövetkezménnyel bíró döntést a mindennapi életüket közvetlenül befolyásoló ügyekben – miért és meddig tűrjük a demokrácia megcsúfolását?

Minálunk eddig soha egyetlen kormány nem fordított annyi közpénzt egy nyilvánvalóan aljas, hazug és gonosz kampányra, mint a regnáló hatalom, miközben a választók csak a hatalom nézeteit ismerhették meg annak reménye nélkül, hogy az ellenzéki álláspontok hívei is anyagi támogatásban részesültek volna – meddig tűrjük, hogy a hatalom bárkire rásütheti a „hazaáruló” bélyegét; meddig tűrjük, hogy a fejünk fölött döntenek, és elfojtanak minden érdemi vitát?

Minálunk senki sem bírálhatja a kormányt anélkül, hogy megszegné az állammal szembeni kötelező hűségét, hiszen ez a hatalom önmagát azonosítja a hazával – meddig kell mindezt eltűrnünk?

Minálunk lassan odáig fajul az önkény, hogy egyetlen polgár sem követelheti szabadságait és jogait az állammal szemben, mert ez a kormány a szabadságot és a jogot általa gyakorolt kegynek és adománynak tekinti: egyik kezével ad, a másikkal elvesz; ami az egyiknek jutalom, az a másiknak büntetés – meddig tűrjük, hogy packázzanak velünk?

Minálunk kétségtelen terheink mellett sem gondoskodik senki több részvéttel és irgalommal a szükséget szenvedőkről és a bajbajutottakról, mint a jóval szegényebb, de emberségesebb országokban; és a hatalom és kegyeltjei az adózó nép zsírján dőzsölnek és önnön vélt nagyságuknak állítanak emlékműveket, közpénzből hódolnak hóbortjaiknak; eközben kórházaink szétrohadnak, a közoktatást lezüllesztették, a szegény ember tehetséges gyereke el sem jut az egyetemig, a társadalom természetes és eleven kötelékei szétszaggattatnak, mindenütt távlattalanság és romlás – meddig tűrjük, hogy így maradjon?

Minálunk a gyűlöletre hangolt, felbőszített és megfélemlített sokaság bárkit kéjes örömmel üldözne politikai meggyőződése és vallási nézetei vagy nemzetisége és bőrszíne miatt, mert idegennek tűnik – vajon el kell tűrnünk ezt a gyalázatot is?

Gondolják meg, polgártársak! Ez a kormány idegen, megszálló hatalomként ül a nyakunkon és mi mindannyian szükséget szenvedő rabok vagyunk a saját hazánkban – vajon meddig tűrjük a tűrhetetlent? Egy hónappal ezelőtt azt írtam, az ország becsülete a tét. Két hete arról értekeztem, hogy a magyarok választhatnak a becstelenség és a zsarnokság között, s tudom, hogy a becstelenséget választják, de megkapják a zsarnokságot is.

Nem szeretném, ha e jóslatok beteljesülnének. Ez az ország és polgárai ugyanis valaha híresek voltak erényeikről, lovagiasságukról és nagyvonalúságukról – nemkülönben a szabadságszeretetükről. A törvényes cselekvés tere beszűkült, de még mindig van választási lehetőség: távol maradni vagy érvénytelenül szavazni. Ne üvöltsenek együtt a farkasokkal! Inkább idézzék emlékezetükbe nagyszerű elődeinket, akik daliásan és eréllyel intettek az önkényuraknak! Mondjuk ki hát ismét:

„Ugocsa non coronat!”

Orbán „császár” nem királyunk!

16 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://reakciosreflexiok.blog.hu/api/trackback/id/tr7511757715

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Legnagyobb hazai liberális 26 éve Orbán Viktor 2016.10.02. 15:59:14

Orbán Viktor 1992 és 2000 között a Liberális Internacionálé tagja és alelnöke volt. A mikor a liberálisokat szidják, akkor őt szidják főként. Ha a balliberálisokat, akkor meg pláne, mivel Kommunista Ifjúsági Szövetség titkára is volt azt megelőzően.

Trackback: Népszavazol, de mire is? 2016.10.02. 14:11:54

Ez egy BIANKÓ szavazás. Ez alapján akár betelepítésről is dönthetnek.  Ezt kihagyta a Kétfarkú Kutya párt a plakátjai közül, pedig ezért vicc a szavazás. Kár 2018 utánra felhatalmazást adni az új kormánynak a migránsok betelepítésére. Ennek meg pláne...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ódor Richárd · https://www.facebook.com/odorric 2016.10.01. 15:24:37

(Van benne egy elgépelés, valószínűleg autocorrect, "Gróf Tiszta Istvánt" :) Ezt nem kell átengedni, csak szóltam.)

Finta László · http://reakciosreflexiok.blog.hu/ 2016.10.01. 15:25:52

@Ódor Richárd: Hű, Richárd, nagyon köszönöm! :D Végül is, tiszta lelkű ember volt, én pedig vállalom, ha ostobaságot írok vagy elgépelek valamit. :) Még egyszer köszönöm! (A többi topikban hamarosan válaszolok!)

AngeI 2016.10.02. 14:03:34

@Lord Meldrum:

"Orbán „császár” nem királyunk!"

Hát, itt is el tetszett gépelni valamit. Talán inkább Junckert kellet volna írni Orbán helyett. Orbán Viktort a magyar nép nagy többséggel választotta miniszterelnökévé immáron harmadszor, és a kormánypárt ma is a legnépszerűbb politikai erő az országban, míg Junkcer nem választással került pozíciójába.
( Egyébként Juncker legutóbb úgy nyilatkozott, hogy " néha a szerelemhez idő kell, majd hozzá szoknak a kelet-európai országok a kötelező kvótához." Erre Petőfi soraival válaszolnék:"Foglalod a kurvanyádat, De nem ám a mi hazánkat!" )

Jakab.gipsz 2016.10.02. 14:03:36

Szemelvények egy Őrölt naplójából, szóra sem érdemes, csak a szokásos, a szomszéd rétje mindig zöldebb.

Finta László · http://reakciosreflexiok.blog.hu/ 2016.10.02. 14:26:27

@csentecsa1: Kedves Olvasóm, csak egy apró korrekció: hazánkban az Országgyűlés választja a miniszterelnököt. Ez az aktus egyébként ugyanúgy idegen a parlamentarizmustól, mint a valaha volt izraeli gyakorlat: ott egy időben valóban közvetlenül választották a miniszterelnököt. Az volna a helyes, ha a miniszterelnököt az államfő nevezné ki, majd a dezignált kormányfő azonnal fiákerre ülne és a Házba hajtatna, ahol parlament tagjai bizalmat szavaznak neki - vagy éppen ellenkezőleg, kinyilvánítják vele szemben a bizalmatlanságukat. Ám ez a témánk szempontjából legfeljebb annyiban releváns, hogy Junckert és bizottságát az Európai Parlamenterősített meg a tisztségében, bizalmi szavazással. E parlament magyar állampolgárságú tagjait pedig a magyar választópolgárok választották öt évre. Ha Junckerrel szemben bármilyen kifogása van, kérem, forduljon valamelyik magyar európai parlamenti képviselőhöz a panaszával. A kormánypárt és Orbán népszerűségének felemlegetése is irreleváns - megjegyzem, az Ön lelkesedését (amelyet tiszteletben tartok), a közvélemény-kutatások nem igazán igazolják vissza, bár e kutatásokkal szemben is igencsak szkeptikus vagyok, ám ez legyen az én problémám. De rendben, fogadjuk el, hogy Orbán népszerű, mégis, mi következik ebből? Az, hogy bármilyen keserű pirulát lenyomhat a torkunkon?

Finta László · http://reakciosreflexiok.blog.hu/ 2016.10.02. 14:44:51

@Jakab.gipsz:

„Ma, 1834. október 3-án csodálatos kalandban volt részem. Reggel, mihelyst felébredtem, szólítottam Mavrát. Fantasztikus! Odahozta a csizmámat. Kérdeztem, hány óra? Tíz óra múlt. Erre elkezdtem sietni az öltözködéssel. Bevallom, egyáltalán be sem mentem volna a minisztériumba, ha csak egy percre is előre láthatom azt a savanyú képet, amit az osztályvezetőnk vágott. Csak egy idő múlva szólalt meg: hé, te, Popriscsin, miféle zűrzavar van mostanság a kobakodban? Mi? Úgy dolgozol, mint akinek nincs ki mind a négy kereke! Olyan zagyvaságokat művelsz, hogy az ördög sem ismeri ki magát az irományaidban. Hát nem látod? Címzések kis betűvel, nem írsz se dátumot, se iktatószámot! Iktatószámot! Hhh! Majompofa! Egyszerűen féltékeny rám. Féltékeny rám, mert én ülök a kegyelmes úr előszobájában és én hegyezem ki a tollakat. Ja igen. Igaz viszont, hogy nálunk a szolgálat roppant előkelő. Mindenütt olyan tisztaság van, amilyenhez foghatót másutt nemigen találni, az asztalok mind mahagóniból, az ember minden főnökének »Ön«. Hát igen, én bevallom, én már régen otthagytam volna a minisztériumot, ha a szolgálat nem volna olyan előkelő.”

Kedves Uram, mindössze egy napot tévedett!

Szűtté mamá? Szűjjé! 2016.10.02. 15:37:22

@csentecsa1: Nem Juncker lopja szét a hazánkat. Onnan inkább csak pénz jön. A többi meg nem érdekel, hagyjad már itt a fidesz agitpropot. Ha az kell, majd nézem az m1-et.

AngeI 2016.10.02. 15:37:28

@Lord Meldrum: Apró különbség, hogy a hazai választásokon Orbán volt a Fidesz fő arca, a kampány elsődleges figurája a párt részéről. az hogy a közvetlenül a parlament választja csak technikai kérdés.
Míg Juncker nem csinált végig semmilyen kampányt. Egyszerűen oda tették ahol van jelenleg..
"Az, hogy bármilyen keserű pirulát lenyomhat a torkunkon?"

Milyen keserű pirulára gondol? Egyébként a parlamentáris demokráciák miniszterelnökei szoktak lenyomni keresű pirulákat az állampolgárok torkán. (Elég csak Lady Tatcherre gondolni..

Finta László · http://reakciosreflexiok.blog.hu/ 2016.10.02. 15:43:09

@csentecsa1: Örülök, hogy megemlítette Lady Thatchert, elkötelezett híve és tisztelője vagyok! Írtam róla: reakciosreflexiok.blog.hu/2015/10/13/_the_lady_s_not_for_turning_865

Sok keserű pirulát nyomott le a britek torkán, de Britannia jobb hely lett utána - Orbán Magyarországáról ez nem mondható el. Szerintem holnap még rosszabb hely lesz a haza, és ez a gyűlölet karmesterinek köszönhető, Herr Goebbels legkiválóbb magyar tanítványainak.

Ez a poszt ugyan nem Junckerről szól, de arra kérem, tanulmányozza az európai politikát! Nem fordulhat elő, hogy valakit csak úgy "oda tegyenek". Nem mellesleg, több mint egy évtizeden át volt Luxemburg miniszterelnöke. Kis ország, de ott is létezik politika.

Jakab.gipsz 2016.10.02. 16:48:05

@Lord Meldrum:

Van egy aprócska gond ami elkerülte Önök becses figyelmét, és pedig az a tény, hogy az emberiség kultúra történelme során, mind ez idáig, minden társadalmi rendszert a magasan képzett és kitűnő tudományos pedigrével rendelkező kifinomult elit tett tönkre, nem pedig a kis emberek, ők vagyis mi a kisemberek, szívtuk meg a tudósaink rengeteg eszét. Lásd: Marx és izmusát, hasonló a helyzet mostanság is. ezt az úgyszintén tudományos alapokon nyugvó rendszert, nem a zorbán kormány és nem mi magyarok találtuk ki.

Tehát a kérdés; mit és milyen alapon véd Ön, és miért marasztal el másokat. Gondolom talán azért alkalmaz vádakat mert vannak olyanok akik, nem úgy élnek, álmodnak, és gondolkodnak létezésük értelméről, hogy ön jól érezze magát.

Jakab.gipsz 2016.10.02. 20:48:48

@Lord Meldrum: Nem kerülte el a figyelmemet, álláspontjának helytálló volta. Csakhogy belátom én azt a tényt, hogy a gondolkodás fárasztó és roppant energia és időt rabló tevékenység. De az mégsem járja, hogy korunk legjobb elméi sem képesek választ adni, sem minálunk, sem pedig a példaként gyakran elő citált fejlett nyugati demokráciák teoretikusaiként, arra az egyszerű kérdésre, miért vacak úgy minden ahogyan van amit a racionalitás égisze alatt létre hoztunk és liberális demokrácia gyűjtő fogalommal illetünk.

Néhány aggasztó dolgot tényszerűen meg említek. Például a nyugat az elmúlt hetven évben, számos zsarnok tevékenysége felett szemet hunyt, ámde ha a szabadság csinálás jelszavával indult harcba, még egyetlen háborút sem nyert meg, (Grenada nem ér).
Ön pedig a "minálunk", történő eseményektől félti a demokráciát, ez felületes nézőpontra valló konklúzió.

AngeI 2016.10.04. 00:08:10

@Lord Meldrum: Ön szerint .. Csak sajnos a tények makacs dolgok. Orbán alatt egyértelműen javultak az államháztartás mutatói, drasztikusan csökkentek az állampapír kamatok , kikerültünk az alól a túlzott deficit eljárás alól, amely alá a szocialisták alá kerültünk. Ezenkívül hatékony védelmi rendszer épült ki az illegális migránsok megállítására. ( Belegondolni is rossz, hogy mondjuk Gyurcsányék hogyan reagáltak volna egy ilyen helyzetben..)

"és ez a gyűlölet karmesterinek köszönhető, Herr Goebbels legkiválóbb magyar tanítványainak."

Hát ez jó. Olvasta ön esetleg Debreceni Gyurcsányról írt könyvét? Ahol Gyurcsány maga mondja el anekdótázgatva, hogy milyen aljas kommunikációs manipulációkkal éltek a kedvezménytörvény idején ("23 millió román munkavállaló"), vagy hogyan forgatták ki Kövér szavait, amely akció "köteles beszéd" néven híresült el. Nekem ezeket olvasva jutott eszembe Herr Goebbels. De sebaj, a bűn elnyerte méltó büntetését. A szocialisták mára egy közepes méretű "béna kacsa" jellegű párttá váltak, Gyurcsány pedig egy marginális politikai formációt vezet. ( Nélküle egyébként soha nincs meg a kétharmad, köszönet érte..:)

"Nem fordulhat elő, hogy valakit csak úgy "oda tegyenek". "

Juncker nem nyerte el választásokon az európai választók bizalmát, míg Orbán, pártjának fő arcaként háromszor is elnyerte a magyar választók bizalmát az elmúlt két évtizedben. Ebben a tekintetben a császár szó sokkal kevésbé fedi Orbán pozícióba kerülését mint Junckerét. (Utóbbit egyébként a 13. század második felének gyenge Német-római császáraihoz tudnám hasonlítani, akik különböző erős érdekcsoportok háttér megegyezései, játszmái nyomán kerültek megválasztásra a hét választó által ,egyfajta bábként..)
Juncker egyébként keményen iszik, kihívásokkal küzd a higiénia terén, és kényszeresen tapogatja a környezetében lévő embereket. Ezenkívül komoly korrupciós vádakkal illették (LuxLeaks).

"A kormánypárt és Orbán népszerűségének felemlegetése is irreleváns - megjegyzem, az Ön lelkesedését (amelyet tiszteletben tartok), a közvélemény-kutatások nem igazán igazolják vissza, bár e kutatásokkal szemben is igencsak szkeptikus vagyok"

Ezek a mintavételes közvélemény kutatások bizony többnyire mindig pontosan megjósolták a hazai választások eredményeit az elmúlt 25 évben, és a statisztika tudományán alapulnak (az a "csúnya" matek ;). Jelenleg pedig komoly kormánypárti fölényt mutatnak, nem sok jót ígérve a "baloldal" híveinek:

hvg.hu/itthon/20160915_Felmeres_Tovabb_csokkent_az_MSZP_tamogatottsaga

( Már megint azok a "csúnya" tények..)

AngeI 2016.10.04. 00:08:26

@Narancsseggű Mandrill: Tudod kedves "Narancsseggű" a lopásnak számos formája létezik. Juncker is jó párral meg lett vádolva ezek közül (Luxleaks)
A fő bűne mégis az, hogy a fő támogatója annak a valóságidegen, pc dogmákon alapuló idióta migráns politikának, amely a muzulmánok folytatólagos betelepítésével veszélybe sodorja az európai civilizációt.. De szánalmas szerepének hamarosan vége, ideje lejárt..Európa népei kezdenek felébredni és lerázzák magukról a '68-as bandát.

AngeI 2016.10.04. 00:08:40

TUDTA?

TÖBBEN SZAVAZTAK A KÖTELEZŐ KVÓTA ELLEN, MINT AZ EURÓPAI UNIÓBA VALÓ BELÉPÉS MELLETT..

---
süti beállítások módosítása