Reakciós reflexiók

Ce qu’il y a de plus vivant dans le présent, c’est le passé – Ami a jelenben a legelevenebb, az a múlt

Inauguration

2017. január 21. 12:48 - Finta László

Négy rövid pont

Január huszadika margójára:

(1) Valaha cilinderes úriemberek gyülekeztek a Capitolium lépcsőin, hogy tanúi lehessenek az új elnök beiktatásának. Ma, ezen a szomorú, esős napon, piros baseball-sapkás férfiak és nők tülekedtek a nyomasztó méretű, alaktalan tömegben: a „Make America Great Again” egy hanyatló birodalom, egy felbolydult világ jelszava. Talán nem túlzás azt állítani, hogy a Reagan-korszakban még a himnuszt is szebben énekelték, mint azt Enrico Pallazzo felvétele is bizonyítja.  

(2) Van abban valami egészen tragikomikus, groteszk báj, ahogyan a politika primátusában hívő hazai jobboldal a dollármilliárdos üzletember Donald Trumpot dicséri, mondván, „aki jó üzletember, az politikusként sem vall kudarcot.” Ilyenkor mindig eszembe jut, mit mondtak 2004-ben: üzletembernek nincs helye a politikában! Akkoriban persze a forintmilliárdos Gyurcsány Ferencre gondoltak, nem Trumpra.

(3) Gyermekkorom óta foglalkoztat, mikor ér véget a második világháború utáni politikai rend. Hát, véget ért. Egy öblös hangú, handabandázó, szélesen gesztikuláló, nárcisztikus majom lett a szabad világ vezető nukleáris hatalmának első embere; egy olyan elnök, aki korábban semmiféle választott tisztséget nem töltött be. Az úriemberek kora végleg leáldozott, ezek már a barbár katonacsászárok. Nyolc év múlva az amerikaiak talán egy pankrátort is elnökké választanának a demokrácia nagyobb dicsőségére.

(4) Hangulatom: a Titanic zenekara még muzsikál, önfeledten táncolunk, de a fedélköz már víz alatt – mi pedig még a jéghegyet sem akarjuk észrevenni.

170120-donald-trumpinauguration-address-1241p.jpg

(Fénykép: Donald J. Trump, az Amerikai Egyesült Államok 45. elnöke, 2017. január 20.)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://reakciosreflexiok.blog.hu/api/trackback/id/tr1512142929

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása