Reakciós reflexiók

Ce qu’il y a de plus vivant dans le présent, c’est le passé – Ami a jelenben a legelevenebb, az a múlt

„Magyarország halszagú”

2016. augusztus 19. 14:39 - Finta László

Desmond Child olyan, akár egy olcsó halaskofa. Orrfacsaró bűzt árasztó halat árul a piacon. Nem csoda hát, hogy senki sem kér belőle. A hajdan szebb napokat is látott – azóta honosíttatott – dalszerző az 1956-os emlékév alkalmából a „Nemzeti Együttműködés Rendszere” szolgálatába állva, újra hasznosította egyik korábbi szerzeményét – épp úgy, ahogyan boldogabb országokban a háztartási hulladékot szokás. Az alkotás költségeit ezúttal is a magyar adófizetők előlegezték. A rezsim ostoba abszurditását mi sem jelzi hívebben, mint hogy a dal egy „szabad országról” szól, ám a videó feltöltője a YouTube-on korlátozza a szólásszabadságot: senki sem mondhatja el a véleményét erről a műről.

Végtelen szomorúsággal tölt el, hogy egyes honi politikusok a giccs iránti olthatatlan és megmagyarázhatatlan vonzalomról tesznek tanúbizonyságot. Tíz éve hallhattuk a Paulo Coelho-i ihletettségű „A Föld könnyeit” (hallhattuk – micsoda képzavar!); ugyanebben az évben az akkori kormánypárt bömbölő „Igen! Igen”-kezdetű csatadallal szólította híveit az szavazófülkék egyperces magányába. Volna egy szerény javaslatom: ha lúd, akkor legyen kövér! Úgy vélem, ennek a rezsimnek a kényurai lelkük legmélyén betegesen vonzódnak a perverz tömegjelenetekhez. Miért ne vehetnének példát Észak-Korea Bölcs Vezéréről, amint fogadta a Kárpátok Géniuszát? Akik olyan szenvedéllyel vadásznak (kiváltképp, ha védett madarakra célozhatnak), mint Ceauşescu; akik olyannyira kedvelik az émelyítő pompát, mint bármely jöttment, azoknak gyerekjáték lenne összehozni egy grandiózus történelmi misztériumjátékot, olyat, mint a Megéneklünk, Románia!

Havasi Bertalan, a miniszterelnök szája, minap a reá jellemző tapintatos bájjal magyarázta a megmagyarázhatatlant. Mindenkit megnyugtatott, hogy a kormányfő

 „… mindenkit alkotásra buzdít, továbbra is arra biztatja a művészeket, hogy – a magyar kormány támogatásával – minél több formában és műben fejezze ki azt, amit a magyar szabadságról, 1956 szellemiségéről gondol, érez.”

Írók, írjatok remekműveket! Mi már éltünk olyan „boldog időket”, amikor „Népünk Bölcs Vezére”, a Kopasz Sátán „mindenkit alkotásra buzdított”, csak akkor éppen a szocializmus nagyszerűségéről kellett volna buzgólkodni. A közkeletű anekdota szerint ez a kis Manó anno arra kérte Illyés Gyulát és Kodály Zoltánt, írjanak-komponáljanak új, „szocialista szellemiségű” himnuszt, mondván

 „… az mégsem lehet, hogy a dolgozó nép himnusza, vagy bármely ünnepség az Isten nevével kezdődjön.”

Illyés és Kodály bátran nemet mondtak „Nagy Tanítónknak”.

Honpolgárok! Mondjunk nemet mi is erre a fülsértő silányságra! A mi nagyszerű 1956-os forradalmunknak ugyanis van himnusza. 1956. október 23-án, a déli harangszó után csendült fel először a rádióban, majd november 4-ig szinte minden nap hallható volt. Nem tudni, ki volt az a zenei szerkesztő, aki műsorra tűzte Beethoven Egmont-nyitányát; nem tudni, érezte-e a pillanat nagyszerűségét; tudta-e, hogy történelmi tettet hajtott végre, ám az bizonyos, hogy tiszteletre méltó érzékenységről és kifogástalan ízlésről tett tanúbizonyságot.

Hallgassák meg Önök is! Amint felcsendül, minden zsarnok megremeg. Az Egmont-nyitány egy szabadságszerető nemzet forradalmának himnusza, nem pedig egy giccses-cirádás, halszagú rezsimé!

28 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://reakciosreflexiok.blog.hu/api/trackback/id/tr8110428492

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mr. Neutron 2016.08.20. 13:01:46

Engem is nagyon felháborított, hogy a zeneszerző a YouTube-on a kemmentelés letiltásával korlátozza a szólásszabadságot. Nagyon helyes, hogy Lord Meldrum rámutatott erre. Még szerencse, hogy ő nem korlátozza előzetes moderációval a szólásszabadságot.

Finta László · http://reakciosreflexiok.blog.hu/ 2016.08.20. 13:06:44

@Mr. Neutron: Kedves Mr. Neutron! Ha valaha írt blogot, és egy-egy cikke nagyobb nyilvánosságot kapott, kiábrándító tapasztalatokat szerezhetett egyes hozzászólók értelmi színvonaláról, rosszindulatáról és értetlenségéről. A trollok és más kártevők távol tartása mindannyiunk érdeke. Láthatja, Ön is szót kapott, olvasható a véleménye. Aki érdemben hozzászól, itt biztosan lehetőséget kap. Arra kérem, olvassa el ezt a bejegyzést: baloldaliliberalis.blog.hu/2016/08/12/86_rohadj_meg_te_is_szelid_sunmalac Példaértékű leírása egy súlyos kórtünetnek.

Egyébként pedig, én nem kaptam ötvenmilliós állami megrendelést. Ennyi pénzért igenis jár a közönségnek a hozzászólás joga a YouTube-on.

Köszönöm a megértését!

pamut 2016.08.20. 13:27:18

@Mr. Neutron:

Kommentelés teljes tiltása = szólásszabadság teljes eltörlése.

Moderáció = szólásszabadság megvédése a szólásszabadsággal visszaélő trollok rombolásától.

Kifejezetten pozitívum, igényesség, ha egy blogtulaj nem hagyja hogy pl. ilyen Bayer-félék teleszarják a blogját.

Bárcsak több blogtulaj lenne hasonlóan igényes és védené meg az olvasóit és kommentelőit a rombolóktól, akkor talán nem lenne pöcegödör annyi blog kommentfelülete.
A féregirtás csak a férgeket zavarja....

Finta László · http://reakciosreflexiok.blog.hu/ 2016.08.20. 13:29:56

@pamut: Nagyon köszönöm; öröm olvasni, hogy Ön érti, miről is van szó, mi az előzetes moderáció rendeltetése.

Alec Cawthorne 2016.08.20. 13:34:58

@Mr. Neutron: Nem tudom, érzed-e az ellentmondást abban, hogy egy olyan Youtube-videó alatt, melynek a címe "Egy szabad országért", letiltották a kommentelést. Lord Meldrum bejegyzése ennek a jelenségnek az abszurditására világított rá. Úgy vélem, ha egy olyan dal kerül a publikum elé, melyet 50 millióból készítettek (ráadásul maga a produktum a szerző egy 9 évvel korábbi dalának reciklálása), akkor az alkotóknak illendő volna félretenniük a népharagtól való félelmeiket és a hiúságukat is, és biztosítani a nyilvánosság számára a véleményformálás elemi jogát. Az ilyesmi evidenciaszámba megy. Tünetértékű jelenség - az egész rendszer kétszínűségére és erkölcsi deficitjére is rámutat -, hogy ez nem történt meg. Másrészt Lord Meldrum, ahogy maga is írta, nem tartozik ilyesfajta nyilvános felelősséggel, mivel - Desmond Childdal ellentétben - ő nem kapott felkérést egy "NER-kompatibilis ötvenhatos himnusz" megalkotására, és a bankszámlája sem vastagodott ötvenmillióval. Nem igazán értem tehát az összehasonlítás alapját. Másrészt az előmoderáció nem egyenlő a kommentek tiltásával. Ezt gondolom, te is érzed. Harmadrészt: attól, hogy ezen a blogon az előmoderáció elvei érvényesülnek, még bárki, aki kritikát fogalmaz meg Lord Meldrum (vagy akár az én) szövegeivel szemben, szót kaphatott és felteszem, a jövőben sem lesz ez másként. Olvasd csak vissza a korábbi hozzászólásokat! Akadtak bizony, akik kinyilvánították (és kinyilváníthatták) nemtetszésüket gondolatainkkal, világnézeti, politikai vérmérsékletünkkel kapcsolatban. Szerintem Lord Meldrum olykor kissé még engedékeny is volt e téren.

Mr. Neutron 2016.08.20. 13:38:21

@Lord Meldrum: OK, akkor az iróniát félretéve: a poszt 90%-ával egyetértek és úgy gondolom, hogy ez a "halszagú Magyarország" óda mind esztétikai szempontból, mind a keletkezésének körülményeit tekintve a "méltatlan, lábszagú erőlködés" és a "szirupos giccs", valamint "kortünet" jelentéstartományában helyezhető el. Azzal az értelmezéssel azonban nem értek egyet, hogy a kommentelés letiltása a youtube-on a szólásszabadság korlátozása lenne. Nem akarok nagyon belemenni a részletekbe, de szerintem a szólásszabadság olyan alapjog, amely az állam és az állampolgár viszonylatában értelmezhető és az államra ró bizonyos korlátozásokat és kötelezettségeket. A youtube kommentelés kívül esik ezen a viszonylaton, ezért a korlátozása nem érinti a szólásszabadságot. Lehet, hogy egy mindinkább multinacionálios nagyvállalatok által befolyásolt világban meg kellene változnia a vélemény kifejezéséhez való jog értelmezésének és valamiként kellene terjeszteni a youtube kommenteléshez hasonló magatartásokra, de egyelőre még nem tart itt a jogfejlődés.

Finta László · http://reakciosreflexiok.blog.hu/ 2016.08.20. 13:42:12

@Mr. Neutron: Kedves Mr. Neutron, szeretném, ha "belemenne a részletekbe", ugyanis nem tartom ördögtől valónak, amit a szólásszabadságról írt, sőt, valóban értelmezhető - és értelmezendő! - ez az alapjog az állam és a személyek közötti viszonyban.

Annál is inkább szeretném, mivel legkorábban késő este leszek itt újfent. FIGYELEM! Aki szeretne hozzászólni, bátran tegye, de a kommentek csak este olvashatók egyéb elfoglaltságaim miatt.

Mr. Neutron 2016.08.20. 13:42:33

Hoppá, itten engem pamut fórumtárs a hozzászólása utolsó mondatában féregnek nevezett. Lord Meldrum meg buzgón helyesel neki. Na ezért nem szeretek előzetesen moderált blogokban kommentelni. Az nem működik, hogy a vitapartner a moderátori joggal rendelkező bloggazda. Lord Meldrum, dönsd el, hogy eszmecserére vágysz, vagy moderátorkodni akarsz. Én mindenesetre leléptem, nektek meg további jó szórakozást egymás között.

Andy73 2016.08.20. 14:43:41

A blogger úgy gondolja, hogy két legyet üthet egy csapásra: az egyik nemzeti ünnepen gyalázza a másikat, augusztus 20-án október 23-át.
Persze látszólag csak a kormányt és az általa megrendelt dalt kritizálja, valójában azonban már a cím is nemzetgyalázó, amikor ilyen jelzővel illeti az országot. Úgy tesz, mintha csak idézne a dalból, pedig valójában szándékosan kifacsarja és kigúnyolja a nemzeti ünnepre írt dalt, hogy így gyalázhassa az országot.
Az Egmont-nyitány egyébként valóban a forradalom egyik szimbóluma, de ez nem jelenti azt, hogy ne lehetne újabb dalokkal megemlékezni róla és az ünnepelni, főleg a 60. évfordulón.
(Kíváncsi vagyok, megjelenik-e a kommentem.)

So No 2016.08.20. 14:43:47

Udvozloetem. Meg a legelejen szeretnem tisztazni, hogy nem FIDESZ szavazo vagyok. Ha arnyaltan akarok fogalmazni, akkor ok nekem a balkozep. Bar alapito tag voltam, hamar otthagytam a lelekes fiatalokat, amikor az SZDSZ-es haverokkal egyutt szapultak az ezidaig egyetlen konzervativ ertekeket kepviselo kormanyunkat.

A szamot meghallgattam, es a szemem konnyes volt... A rohogestol. Aztan akkor labadt konnybe, amikor megtudtam, hogy ezert 50 milliot fizettek "valakinek", mert ugyebar a szerzo ingyen adta.

Gondolom mindenki ismeri Cseh Tamas szamat, amit egy szal gitarral adott elo. Na az igazi konnyeket csal az ember szemebe.

www.youtube.com/watch?v=wHGZB0DSYJw

Ez meg tudnek mondani 3-4 "ezerszer" jobb szamot. (Par azert kiverne onoknel a biztositekot, pl. ha "Neveket akarok hallani!" :XD :XD)

....

De hogy egy kicsit piszkalodjak is, hiszen egy igazi "jobber" mast nem nagyon tud onok szerint.

Amikor Guszti-Geszti elkovette Olah Ibolyaval azt a Cirque du Soleil atiratot, akkor hol volt a sok elegedetlenkedo? Nem emlekszem napi husz-otven cikkre...

Tudjak:

www.youtube.com/watch?v=alOJ8cBLs9I

Szep napot mindenkinek.

FOUREY · http://baloldaliliberalis.blog.hu/ 2016.08.20. 15:06:04

@Andy73: Nagyon igazad van, Andy73!!!!! Végre valaki jól megmondta ennek a sorosista bérbloggernek!!!!! Jól írod, hogy bár látszólag egyáltalán nem arról beszél, amit te tulajdonítasz neki, de szerencsére ez téged nem tévesztett meg!!!! Én egyébként meg vagyok győződve, hogy a szerző fejében nem is az járt, hogy 2, hanem, hogy legalább 3 legyet fog ütni egy csapásra!!!! (Tipikus egyébként ez a sóherség ezeknél - ha érted, mire gondolok...) Mert augusztus 20. és október 23. mellett a mi bölcs vezetőnkön is ütni akart egyet. Márpedig az ő kritizálása ugyebár a nemzetgyalázás minősített esete!!!! Szóval köszönöm!!!!! (Kicsit aggódom, hogy vajon az én kommentem eljut-e hozzád, mert ezek minden módon korlátozzák a szólásszabadságot és nem hagyják érezni, amit pedig érezni kell!!!!)

pamut 2016.08.20. 16:27:27

@Mr. Neutron:
Nem neveztelek úgy, és még csak nem is voltam félreérthető, egyértelműen a trollokra utaltam. (Ha csak magadat nem tartod trollnak, de gondolom csak nem.)

pamut 2016.08.20. 16:27:37

@Andy73:
Az a nemzetgyalázó hogy egy ilyen hitvány, a kukából visszaszedett és újrahasznosított fülgyilkos erőltetett fércművet akarnak ráerőltetni erre a nemzetre.

Ez a magyar nemzet arculcsapása, kb. olyan szintű magyarellenes provokáció, mintha mondjuk egy Bayer-féle mocskos szájú trógernek adnának bármilyen állami elismerést vagy kitüntetést.

A magyar nemzet ennél a gagyi fércműnél milliószor jobbat érdemel, szerencsére annyira nem puhány gerinctelen lakájnép a magyar hogy eltűrje ezt, és méltán kiröhögi a halszagú dalt.

Pasztilla01 2016.08.20. 18:40:10

@So No: Geszti már a dal megjelenése előtt feltárta a keletkezés körülményeit, hogy egy Cirque du Soleil-előadáson hallotta stb., stb. Itt meg az volt a tálalás, hogy a kormány rendelt egy dalt, íme ez a produktum. És utána derült ki az előzmény, és nem a közreműködők jóvoltából.

Arról meg eleddig sejtelmem sem volt, hogy az Oláh Ibolya-dalt el kell helyezni a jobb-bal tengelyen.

patkányarcúáginéni 2016.08.20. 18:40:18

Hozzászólásom előzetes moderáció után jelenik meg. Vajh mégis mikor?

patkányarcúáginéni 2016.08.20. 18:40:25

@pamut: Azok röhögnek (kínjukban), akik a választások miatt sírnak!

patkányarcúáginéni 2016.08.20. 18:40:33

@Andy73: Így igaz, többünknek is feltűnt a simlisség!

JGDus 2016.08.20. 18:40:41

56 = Egmont nyitány. Ez rögzült rég a kultúremberekben. De ezek?

pamut 2016.08.20. 18:40:57

@So No:
1. A Geszti-Oláh dal magánbiznisz volt, mint annyi más dal a showbusinessben, nem a kormány felkérésére írták, nem hivatalos állami dal volt és egyetlen állami szereplő sem akarta ráerőltetni a magyarságra. Érzed a különbséget?

2. Geszti az első perctől nyíltan vállalta hogy a dalt nem ő írta hanem vette, senkit nem akart megtéveszteni, nem utólag bukott le mint ez a dal.

3. Az a dal nagyszerű volt, ma is az, értéket képvisel, azonnal sok magyar fülébe és szívébe lopta be magát. Ez a halszagú dal, hát ez meg olyan amilyen....

Andy73 2016.08.20. 18:41:15

@FOUREY: Fuss neki még egyszer, hátha megérted, amit írtam. A kormányfőt (ha őt hívod a bölcs vezetődnek) nyilván nyíltan kritizálja a blogger. Ezi önmagában nem lenne gond, legalábbis akkor, ha kulturáltan, normális stílusban tenné. A gond az, hogy közben az országot is gyalázza, már az irománya címében is, ráadásul pont a nemzeti ünnepünkön, egy másik nemzeti ünnep kapcsán. Ha tényleg nem érted, sajnállak, de szerintem ennyire nem nehéz a felfogásod, csak tetteted magad.
Azon mindenesetre ne csodálkozzatok, hogy erre nem vevők a magyar választók, és nem ti vagytok hatalmon. Amikor 2006-ban a vezéretek lekurvázta az országot, hosszú időre bebiztosította a 2/3-os vereséget. Amíg így folytatjátok a nemzetgyalázást, ne is várjatok jobb eredményt.

Vajk a Vitéz Várjobbágy 2016.08.20. 22:49:39

@Andy73: már nem azért, de tényleg úgy lehet hallani a yt-videóban. Nem a blogger volt túlérzékeny, egyszerűen silány alkotás született, erre kár volt pénzt kiadni. Különösen kár volt külföldi alkotótól rendelni, amikor számos jó magyar művész van, aki sokkal jobb munkát végzett volna.

@pamut: van akinek még az "Igen, igen" is belopta magát a szívébe. Sok proli minden vackot felzabál. És az "Igen, igen" ráadásul fülbemászóbb, mint ezeknek a "mesterműveknek" a többsége, ezért is születtek a paródiák, ezért is maradt meg mindenkiben.

A többire normális ember csak legyint, hogy kár volt kiadni. Ha valamiről az alkotás során kiderül, hogy kudarc lesz, akkor gusztustalan, a művészethez nem méltó filléreskedés azt kiadni.

kulcsar2011 2016.08.20. 22:49:47

ha kommentben nem is, de like/dislike-ban el lehet mondani róla a véleményt (nem is biztos, hogy nagyon kellene szaporítani a szot); Child pedig azt mondta, hogy ingyen adta Mo-nak a szerzeményt

morph on deer 2016.08.20. 22:50:28

@Andy73:
"...A gond az, hogy közben az országot is gyalázza, már az irománya címében is..."

Reménykedtem, hátha sikerül egyedül is, de hiába. Tehát:

Az a két kis vesszőcske a cím előtt, lent balra, meg az ugyanolyan két vesszőcske közvetlenül a cím után, jobbra, fent, nem véletlenül került oda!
Azokat írásjeleknek hívják, - persze van még jónéhány ezeken kívül is, - majd megismered őket.
Ez a kettő ráadásul egy párt képez, és idézőjel(ek)nek hívják őket!
És tudod miért?
Mert egy valahonnan máshonnan beemelt szövegrészt fognak közre, hogy felismerhető legyen, hogy az ott egy idézet!
Ahogy én is használtam a tőled származó örökbecsű szavak jelölésére a hozzászólásom elején, ha nem tünt volna fel.

Mi következik mindebből?

Az, hogy a szerző IDÉZTE a címsort, tehát nem a saját szövege, erre az idézett szövegre reflektál a későbbiekben!

Szóval az "országot is gyalázza" duma már első alkalommal is rossz címre ment, a megismétlése pedig világossá tette, hogy nem véletlen elszólásról van szó!

(Ugye, nem is olyan nagy ördöngősség? Hétköznapi magyar nyelv!)

A dal egyébként tényleg gyenge, a stílus tényleg gagyi, bármelyik napon nyugodt szívvel ki merem jelenteni.

Vajh mi tartotta vissza az ünnepi dalra vágyó legfőbb főnököt, hogy egy hazai háttérrel rendelkező alkotók számára kiírt pályáza anyagából "az istenadta nép" által engedje kiválasztani a legjobban tetszőt?
Vagy ilyen fontos kérdésben jobb, ha maga dönt, míg a lakosság vidáman migránsozgat és népszavaz..?

2016.08.20. 22:59:53

1. Bár nem lehet hozzászólni a nagyszerű műhöz a youtube-on, de a like-dislike gombokkal mégis lehet értékelni, véleményt mondani. Jelenleg 3000 felett van a dislike...

2. Az Egmont nyitányt 56 kapcsán A Mi XX. századunk műsorban hallottam - valószinűleg már elötte is, de a képi anyag és a narrátor jelentésszerű mondanivalója együtt hihetetlenűl jól működött és tényleg az esemény himnuszává emelte a művet (vagyis nekem, aki csak elkapta az egyik felelősségteljesen összekomponált múltidézést is átjött mit is jelentett ez anno).

2016.08.20. 23:00:08

@Andy73:
" A gond az, hogy közben az országot is gyalázza, már az irománya címében is"
öööö ez annyira buta, maniros, hogy kénytelen vagyok elhinni, hogy tényleg el is hiszed. A cim természetesen a gyenge műből idéz, vagyis azt, hogy milyen könnyen félreérthető, mert annyira silányra van megcsinálva.
Azt pedig, hogy egy kritika, egy helyzetleirás, ami találó kétszeresen is - a kormány emlékévet kezelő magatartása*, illetve berendelt dal és története és kritikán aluli minősége is halszagú - az egész országot jellemezné, pláne gyalázná egyszerű ostobaság.
Az elsápadáshoz azzal rátenni mégegy lapáttal, hogy mindezt a nemzeti ünnepen teszi pedig a hozzászólást a saját karikatúrájába forditja.

*ami amúgy sajnos általános, ezért válik az ő működésük miatt Magyarország néha halszagúvá.

Finta László · http://reakciosreflexiok.blog.hu/ 2016.08.21. 00:42:13

@Andy73: Arra kérem, iratkozzon be a dolgozók általános iskolája esti tagozatának első évfolyamára, és ha négy év alatt elsajátítja az olvasás alapjait (ha akad olyan türelmes pedagógus, aki a fejébe veri), térjen vissza ide és gyürkőzzön neki még egyszer a cikknek! 2020. augusztus 20-án várom, ugyanitt!
süti beállítások módosítása