Reakciós reflexiók

Ce qu’il y a de plus vivant dans le présent, c’est le passé – Ami a jelenben a legelevenebb, az a múlt

Belepusztulunk-e vagy sem: ez itt a kérdés!

2016. február 26. 08:04 - Alec Cawthorne

Néhány nappal ezelőtt olyan esemény történt, melyre még nem volt példa a rendszerváltás utáni Magyarország történetében. Kopasz, kigyúrt verőemberek képeztek sorfalat a Nemzeti Választási Irodánál, ezáltal megakadályozva, hogy a szocilista párt politikusa népszavazási kérdést adjon le a vasárnapi boltzárra vonatkozóan. A kormánypárt persze a szokásos taktikához folyamodott: elhatárolódott az esettől és gátlástalanul tagadott. Mintha nem lenne a napnál is világosabb, hogy a hatalom – pontosabban Kubatov Gábor „különítménye” – a felelős ezért a vérlázító, szinte már kafkai epizódért. A bőrfejű behemótok, miután elvégezték nemes feladatukat, és Nyakó István kárára célegyenesbe juttatták a Fidesz-érdekeket képviselő Erdősi Lászlónét, úgy szállingóztak el az épület közeléből, hogy szemmel láthatóan azt sem tudták, mi történt. Amikor egy riporter az egyik két lábon járó zsírtömegnek szegezte a csavaros kérdést, hogy tudja-e, hol is jártak az imént, a bamba tekintetű férfi válasz gyanánt csak ennyit mormogott: „Művelődési központban?”

Ép ésszel szinte felfoghatatlan, hogy efféle incidens megtörténhet egy európai országban, mely elvileg jogállamiságra, szabadságra, egyenlőségre – a modern demokráciák alapelveire – épül. Az szintúgy sokkoló, hogy az emberek nincsenek eléggé felháborodva. Pedig, akár tetszik, akár nem, e szégyenteljes fordulattal az Orbán-rezsim első ízben öltött nyíltan autoriter formát. A „Nemzeti Együttműködés Rendszere”a szemünk láttára feszíti szét az eddigi pszeudo-demokrácia kereteit, és növi át magát egy olyan hatalmi formációba, mely szörnyű következményekkel járhat Magyarország jövőjére nézve. A választási irodánál történtek jól jelképezik a nemzet szívében tátongó sötét és ijesztő űrt. De ne legyenek kétségeink. Ez az űr még ijesztőbbé, még sötétebbé nőhet. Ha hagyjuk.

Egy normálisan működő országban, ahol az embereket nem lehet megvezetni, ahol a választópolgárok valódi emberi tartással rendelkeznek, ilyesmi eleve meg sem történhetett volna. Egy ilyen országban a nép haragja egy-két éven belül elsöpri becstelen és korrupt vezetőit. Már nem politikusok, hanem olajozottan működő bűnözőcsoportok állnak az ország élén. Már nem demokráciában élünk, hanem egy sötét szellemi erők által megszervezett, kicsinyesen zsarnoki, torz államberendezkedés terheit nyögjük. Persze a „fülkeforradalomtól” a keddi összetűzésig eltelt hat év érzéketlenné és közönyössé tett bennünket a jelen és a jövő iránt is. Ezt az is mutatja, hogy az elmúlt években csak akkor voltunk képesek összefogni és roppant tömegerővel hatást gyakorolni a kormányra, amikor technológiai komfortélményünk legfőbb sarokköve, a szabad és korlátlan internet-hozzáférés forgott kockán. De előbb-utóbb meg kell törni a hallgatást. A pedagógusok már megtették. A mai választópolgárok történelmi felelőssége nehezen túlbecsülhető. Hangoztatni kell ezt a felelősséget, úton-útfélen.

„A hazugságot avatják világrenddé.”

Nem véletlen, hogy Franz Kafka szavai jutottak eszembe A per című híres regényből. Az Orbán-rendszer éltető ereje a hazugság. Gyurcsány Ferenc, ez a Magyarország kormányzására tökéletesen alkalmatlan, korrupt pojáca ministránsgyerek Orbán Viktorékhoz képest. És e megállapítással természetesen nem Gyurcsány – egyébként sem létező – érdemeit akarom kidomborítani. Hanem azt, hogy korrupció és korrupció között nagyságrendi a különbség. Megmosolyogtató és gyalázatos is, hogy egyesek most mégis Gyurcsányt, a Demokratikus Koalíciót vagy a baloldal egyéb entitásait sejtik a keddi akció mögött. A kormány még mindig képes ezekre a politikai hullákra kenni a felelősséget, legyen gaztette bármennyire is világos és szembeötlő. És ez bizony ismét a választópolgárok megvezethetőségéről, az ország erkölcsi állapotáról ad riasztó képet.

Orbán ráadásul megint ugyanazt teszi, amit minden belső válság esetében tett: megpróbálja elterelni a figyelmet. Most éppen azzal, hogy kvótaügyi népszavazást akar kezdeményezni, ezzel a „gránitszilárdságú” Alaptörvény írott betűjéből űzve gúnyt. Az ötlet számos kockázatot rejt magában, de ha a kormány tényleg ragaszkodik ehhez, és megpróbálja keresztülvinni a tervet (és nemcsak azért dobta be a szenzációs hírt, hogy ideig-óráig elvonja a figyelmet a pedagógustüntetésekről és a kopaszok rémtettéről), az igencsak árulkodó volna. Világosan jelezné, hogy nincs ellenérvük, nincs mondandójuk azon csendes többség számára, mely az elmúlt évek (hónapok) gaztetteit számon kérné rajtuk, helyette csak a jól ismert adu-ász – a menekültkérdés – újbóli előrángatására, egy kétségbeesett és gyáva ellenmanőverre futja tőlük.

Most úgy tűnik, mintha egyre nehezebben szabadulnának hazugságaik fullasztó szorításából. Vagy épp már hazudni sincs erejük. Az pedig már csak hab a tortán, hogy ha egy fideszest kérdezel arról, hogy milyen kapcsolat van a kormány és Habony Árpád között, az illető valószínűleg menekülőre fogja. De más stratégiájuk nincs, csak a hazugság. A hazugság hagyománnyá kövesedett a kormánypárt számára. A végsőkig kitartanak a hazugság mellett. Így lehet a leghatékonyabban szétverni az oktatáspolitikát vagy szétrabolni az állami földeket a százezreket (milliókat) mérgező gyűlöletbe hajszoló menekültkérdés leple alatt. Így lehet felépíteni egy olyan államot, melyet a kisszerűség, a tehetségtelenség, a cinizmus, a csalás és a korrupció bűzös szövevénye tart lendületben.

1014-ben II. Baszileiosz bizánci császár döntő győzelmet aratott Sámuel makedóniai cár seregei felett, s ezzel voltaképpen megsemmisítő csapást mért az első bolgár államra. Nem bánt kesztyűs kézzel Sámuel tizennégyezer katonájával. Mindet megvakíttatta, s csak minden századiknak hagyta meg a fél szemét, hogy e „szerencsés kiválasztottak” hazavezethessék a világtalanokat. Amikor Sámuel meglátta a menetelő tömeget, megütötte a guta – belehalt a látványba. Mi tízmillióan ugyanígy botorkálunk, csak köztünk nincs félszemű, aki mutatná az utat. Vakok vezetnek bennünket, világtalanokat, és masírozunk egy keleties, torzszülött autokrácia felé, melyet keselyűk kormányoznak és erkölcsi hullák népesítenek be. Lehet, hogy a mi államunk nem fog eltűnni, mint a hajdani bolgároké, de a demokráciánk biztosan. Itt már rég nem az a kérdés, hogy mikor és hogyan sikerül leváltanunk ezt az aljas rendszert. Még csak nem is az, hogy közben mennyi veszteséget kell elszenvednünk, hány kompromisszumot kell kötnünk, és még azután is mennyi ideig alakítják majd a jövőnket Habonyisztán oligarchái. Nem, itt már az a kérdés, hogy belepusztulunk-e vagy sem.

(Alec Cawthorne, Amerikai Plán)

19 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://reakciosreflexiok.blog.hu/api/trackback/id/tr948420190

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

s 2016.02.28. 13:23:50

"itt már az a kérdés, hogy belepusztulunk-e vagy sem"

Erről van szó. Nincsen demokrácia. A demokrácia azé, aki kiharcolja magának. Mi nem harcoltuk ki, de elvárjuk, hogy mégis legyen. Nem lesz. Az az ára, hogy a mostani rendszert MEG KELL SEMMISÍTENI a kiszolgálóikkal együtt. Akár fizikailag is. Az a szabály, hogy nincs szabály. 2016. február 23. napjától kezdve MINDENT SZABAD:

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.02.28. 13:23:54

Miért kellene felháborodni? Akkor lesz felháborodás, ha a ballibák ismét elkezdik rombolni az országot.

egysmás 2016.02.28. 13:23:58

nahát, egy kis gyurcsányozás, egy kis orbánmosdatás...

röf 2016.02.28. 13:24:01

".....tt már az a kérdés, hogy belepusztulunk-e vagy sem."
Miért pusztulnánk bele? Kiválóan érzem magam. Miért? Te nem? Ja....
(Annyi még hozzátartozik, amikor Te érezted magad kiválóan, na én akkor majd nem megpusztultam...)

Komoj László (törölt) 2016.02.28. 13:24:04

A liberálbosevik kisgyermek panaszai.

megint megbukott Orbán?

Netuddki. 2016.02.28. 13:24:10

"A kormánypárt persze a szokásos taktikához folyamodott: elhatárolódott az esettől és gátlástalanul tagadott."

Elhatárolódott volna? Erre speciel nem emlékszem.

röf 2016.02.28. 13:24:13

Ja.... írjon a rosseb.
Ha nem jelenik meg, akkor minek?

midnight coder 2016.02.28. 13:24:15

Ennél sokkal-sokkal durvább dolgok is megtörténtek már ebben az országban. Pl. Európában az Öszödi beszéd nem fordulhatott volna elő hogy ne írjanak ki azonnal előrehozott választásokat, és hogy az ezt elmondó miniszterelnök a büdös életben még egyszer a politika közelébe merészkedjen.

vakablak 2016.02.28. 13:24:17

Gyurcsány gyalázásában mindenesetre simán hozod a fideszes szintet, fogadd őszinte gratulációimat. Pont ugyanazokat az előrágott kliséket mondogatod, amiket Orbán propagandistái számodra kitaláltak. Írásod ezen túlmenően az én ízlésemnek túlságosan romantikus, modoros, újat nem mond semmiről. Ugyanezeket a jogos sirámokat bárki el tudja sorolni. Tárgyi tévedésed mindazonáltal az, hogy az orbáni rendszer csak most vált volna autokratikussá. Az első napjától fogva az volt.

-JzK- 2016.02.28. 13:24:20

Elhiszem, hogy kellemetlen, hogy vasárnap el kell baktatni az éjjelnappaliig, ha elfogyott a sör, de talán ez marginális kérdés ahhoz képest, hogy akik ezt ürügyül akarják felhasználni a Kormány megmutatására (jelesül a kultúrmarxista ballibák), azok hatalomra kerülése mit fog eredményezni a nemzetre nézve. Igen, vannak rossz dolgok, de akkor se szabad bedőlni a ballibáknak. A másik út az, hogy jön Gyurcsány, bevezeti a buziházasságot, agyonsegélyi a cigányokat ránkereszti a füstösöket, akik végigbasszák a tisztes fehér nőket, és bevezetik a kalifátust, téged meg lefejeznek.

Gabor Ventilla 2016.02.28. 13:24:23

Nem hiszem, hogy belepusztulunk, csak a magyar történelem ér véget.
A leszármazottaink egy része külföldön beilleszkedik a középosztályba, de ez a kisebbség lesz.
A többség a társadalom peremén fog éldegélni ebből-abból... ahogy lehet.
Meg tetszenek látni, a fiú prostik kapósabbak lesznek a lányoknál!

Finta László · http://reakciosreflexiok.blog.hu/ 2016.02.28. 13:34:44

@s:

Ezen a fórumon nem tolerálunk mások "akár fizikailag is" történő "megsemmisítésére" való felhívást. A hozzászólása csak azért olvasható, hogy ebből mások is tanuljanak, legközelebb moderálom, további esetben a kitiltás szankcióját alkalmazom. A jogos felháborodás sem fajulhat odáig, hogy ilyet leírjon. Hogy mit gondol, az a maga dolga, de felelősséggel tartozik azért, amit leír, én pedig az oldal tartalmáért.

Fogja vissza magát és inkább érveljen, ne dühöngjön!

Alec Cawthorne 2016.02.28. 20:21:40

Őszintén szólva nem is tartom méltónak a kommenteket az érdemi reakcióra. Döbbenet. Ha a vakság fájna, uraim.

Alec Cawthorne 2016.02.28. 20:30:33

@vakablak: Erre azért reagálok. Szerinted ez a bejegyzés tényleg Orbán fényezéséről és Gyurcsány elvetemült démonizálásáról szólt? Mert így állítod be. Miközben az utóbbiról összesen két mondatot írtam, míg az előbbi rezsimjének gaztetteiről szólna maga a cikk! Orbán propagandistái tényleg azt szajkóznák, hogy Orbán nagyobb kaliberű bűnöző (és még korruptabb vezető), mint amilyen anno Gyurcsány volt? Mert én ezt írtam. Mondd, el szoktad olvasni a cikkekeket, melyekhez hozzászólsz, mielőtt elkezdesz hülyeségeket beszélni?

-JzK-: nem elég szoros a kényszerzubbony, mi?

s 2016.02.29. 15:56:57

@Lord Meldrum: Félreértettél. Nem akartam uszítani, még ha mindez annak is tűnhet. Tudok vasárnapi nyitvatartás nélkül is vásárolni. Tudok népszavazási indítványt leadni. Akárkik állnak is ott.
Csak elmondtam, hogy az összes eddigi történelmi tapaszataltot figyelembe véve ezt a helyzetet, ami most kialakult, már nem fogjátok tudni erőszak nélkül a normális kerékvágásba visszaterelni. Nem fogják nektek megengedni, mert túl sok pénz és előny elvesztésével járna a jelenlegi hatalom számára. Ennyi.

Tenebra 2016.03.01. 09:05:41

Szánalmasak a kommentek - tisztelet a kivételnek. Szerintetek hol Gyurcsányozott Alec Cawthorne? :D Szerintem el sem olvastátok a bejegyzést, csak végigfutottátok a kulcsszókeresővel, van-e gyurcsányozás benne. Persze ma olvasni luxus, fröcsögni kell, előre!
Ha meg elolvastátok, és mégsem értettétek meg, mit írt, az is tipikus, hiszen a magyarok szövegértelmezési képessége kritikán aluli, statisztikailag is kimutatható.

De ennyit a szerző védelméről.

A bejegyzéshez: maximálisan egyetértek. De hozzátenném, talán egy ilyen országban abszolút nem meglepő, hogy a kormány vagy esetleg más jobboldali párt vagy csak szimplán antidemokratikus társadalmi szervezetek akcióba lendülnek, és maffiamódszerekkel korlátozzák az alkotmányos jogokat. Az ezeréves történelmünkben volt összesen vagy 20 évig demokrácia (bár én őszintén szólva a 1990-es évek végétől létező rendszereket nem nevezném demokratikusnak, kiváltképp Orbánét nem), a többi arról szólt, hogy a hatalom hogy próbálja ilyen-olyan módszerekkel elfojtani az alternatívákat. Ez persze leginkább a szélsőbal és szélsőjobb módszereire emlékeztet, hogy izommal győzzük meg az embereket.

Egyébként meg Orbán vagy Gyurcsány? Nem mindegy? Mindkettő többször leszerepelt. Ahogy a pártok nagy része is, már, amelyek még léteznek. Naiv dolog volt azt hinni, hogy a paternalista Kádár-rendszerben hatalomba jutott emberek, legyen szó ellenzékről vagy szocikról, majd demokratikus köztársaságot fog építeni. A tekintélyelvű rendszereken felnőtt generációk meghatározta társadalomban csak két-három generáció múlva lesz valami változás, HA a fiatalság fellázad a szülők értékrendje ellen. De sajnos elnézve kortársaimat, ez nem így van, sőt.

A 20-30 évesek ma nagyrészt konformisták, és tapasztalatom szerint ugyanazt a szart reprodukálják, amiben immár mélyen elmerültünk. Iszonyat nagy a sötétség a magyar társadalomban, és bizonyára ez majd visszajön rám valami válaszkommentből. :D De pont az a lényeg, hogy szembe kell menni a cinikus-diktatórikus mentalitással, és nem behódolni. Ez a magyar karakter legnagyobb problémája szerintem, hogy rámordulnak akár a buszon, a metróban, az egészségügyben stb., és vagy primitív módon visszamordul, vagy meghúzza magát, és odébb áll. Reakciósnak kell lenni, az élet minden területén, mert a diktatúra nem Gyurcsány vagy Orbán politikai rendszerében él tovább. Ezek csak tünetek. Valójából a betegség a társadalom testén belül van, és egy ilyen társadalom nem is termelhet ki másfajta rendszert, mint a nokiás dobozok vagy a felcsúti stadionok világát.

Ódor Richárd · https://www.facebook.com/odorric 2016.03.04. 01:34:07

@-JzK-: Habár hozzászólásod nem különösebben érdemes a feleletre, azért megjegyzem, őszintén bízom egy új alternatíva létrejöttében. Az Orbán-kormány ügyes, de világszinten nem profi. Technikailag és retorikailag is rengeteg hiányosságuk van, a felkapaszkodott nyárspolgár eszköztárában kimerül minden tehetségük - és ezeket ki lehet használni az ellenpropagandában.