Reakciós reflexiók

Ce qu’il y a de plus vivant dans le présent, c’est le passé – Ami a jelenben a legelevenebb, az a múlt

„Népakarat”

2017. február 13. 13:42 - Finta László

A „népakarat” és a „többség” igencsak viszketeg fogalmak. Könnyűszerrel visszaélnek velük a politikai viták hangadói. Most, amikor Budapesten aláírásokat gyűjtenek egy helyi népszavazás kiírása érdekében, elgondolkodtam néhány történelmi példán.

Vajon akarta-e az angol nép többsége I. Károly lenyakazását és Cromwell lordprotektorátusát? Nyilvánvalóan nem. Vajon támogatta-e a francia nép többsége a monarchia megdöntését és XVI. Lajos kivégzését? Egészen biztos, hogy nem. Óhajtotta-e a magyar nép többsége 1849-ben a törvényes uralkodóház trónfosztását? Nem óhajtotta. Akarta-e a német nép többsége 1933-ban Hitlert? Számszerűen bizonyítható, hogy nem akarta.

Ám vajon mindezekből következik-e, hogy elkerülhető lett volna az angol polgárháború, a jakobinus zsarnokság és a napóleoni háborúk; hogy győzött volna a magyar szabadságharc vagy nem tört volna ki a második világháború? Nem inkább arról van szó, hogy a történelem „menetét” nem a „nép” és nem a „többség”, hanem gyarló emberek pillanatnyi döntései vagy ilyen-olyan csoportok kialakulatlan érzelmei vezérelik? Vajon a „vox populi vox dei” nem azt jelenti, hogy egyetlen ember vagy különböző kisebbségek gyakorolnak zsarnokságot a nép nevében?

Nem irigylem a jövő történészeit. A töredékes történelmi források alapján könnyebb megállapítani, mit akart egy király, mint rájönni, mit akart a „nép”.

(Én egyébként nem támogatom a 2024. évi budapesti nyári olimpiai játékok megrendezését. Ám nem vagyok sem egyeduralkodó, sem nép.)

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://reakciosreflexiok.blog.hu/api/trackback/id/tr8412254314

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ódor Richárd · https://www.facebook.com/odorric 2017.02.13. 17:52:11

Nagyon régóta mondom ezt, és a Momentum, ha elhasal, akkor tán pont azon fog, hogy - olybá tűnik - a népet és az ő akaratát idealizálják. Persze az is benne van a pakliben, hogy a nép nem szereti, ha egyes kiemelkedő tagjai emlékeztetik saját gyarló természetére, ezért sosem lehet az igazsággal kampányolni.
süti beállítások módosítása