Reakciós reflexiók

Ce qu’il y a de plus vivant dans le présent, c’est le passé – Ami a jelenben a legelevenebb, az a múlt

Keserű Jánosné szelleme

2016. október 05. 15:57 - Finta László

A honi parlamentarizmus válságáról

Kísértet járja be az Országház üléstermét. Keserű Jánosné szelleme.

Egy évvel ezelőtt már írtam egy cikket a „törvénygyár” működési zavarairól. Újabb írásomat egy egészen friss élmény ihlette. Úgy hozta a balszerencsém, hogy hétfő délután láthattam néhány pillanatot a parlamenti közvetítésből, az azonnali kérdések és válaszok órájából. Éppen Hoffmann Rózsa honanyánk emelkedett szólásra, és arról faggatta a kormány képviseletében válaszadásra kijelölt Rétvári Bence államtitkárt, hogy az ellenzék vajon miért tagadja a közoktatás – bocsánat, a „köznevelés” – területén elért „nagyszerű eredményeket”? Hiszen oly’ sok mindent elértünk az elmúlt években! Még nyílászárókat is cseréltek egy-egy iskolában! Hogy-hogy nem látják a szocialisták – „akik bezárták az iskolákat” – ezt a nagyszerű fejlődést? Nem is gondoltam volna, hogy Rétvári államtitkár olyan járatos lenne az ellenzék belső köreiben, hogy tudja a választ egy olyan kérdésre, amelyet nyilvánvalóan egy ellenzéki képviselőtársával kellett volna megvitatnia az igen tisztelt képviselő asszonynak, mondjuk a költségvetési vitában vagy egy olyan parlamenti vitanapon, amelyen a magyar oktatás helyzete és állapota a vita tárgya. Szóval, a mindentudó államtitkár megnyugtatta az aggódó képviselőnőt, hogy a kormány „ahogy eddig, úgy ezután is” mindent megtesz az iskolákért és a pedagógusok béremeléséért, és különben is, ha az ellenzék kormányozna, mindez nem lenne, mert „elvennék”.

Nem tudtam, sírjak-e vagy nevessek… Vérlázító ez a rátarti ostobaság, mert az azonnali kérdés rendeltetése szerint ellenzéki „műfaj”. A parlamenti oppozíció képviselője tetemre hívja a kormány valamely tagját; a pengeváltásban megmutatkozik, ki a született parlamenti debatter. Valaha – amikor még úriemberek választottak úriembereket –, nagy becsben tartottak egy-egy szónokot (ilyenkor jegyezte fel a gyorsíró, hogy „lelkes helyeslés jobb- és baloldalon, a szónokot számosan üdvözlik”). Ha szabad így mondanom, az egyéniségek szavainak és gondolatainak volt súlya, a debattereknek volt tekintélyük; amikor beléptek az ülésterembe, mindenki izgatott lett; amikor felszólaltak, mindenki feszülten hallgatott, elült a zsivaj. Akkoriban a parlament leginkább egy angol klubra emlékeztetett, ahol egymást kölcsönösen tisztelő úriemberek civilizáltan vitatkoztak, kivéve akkor, amikor 1912. június 7-én Kovács Gyula ellenzéki képviselő rálőtt Gróf Tisza István házelnökre. Ehhez képest ma olyan a magyar parlament, hogy akár be is zárhatnánk. A viták gyermetegek, a képviselők egy épkézláb felszólalást sem képesek előadni anélkül, hogy ne mélyednének a kezük ügyében lévő papírba, és még saját helyesírási hibáikat is aggályosan felolvassák. Mint egy abszurd komédiában: mindenki elbeszél a másik mellett, a miniszterelnök úr őkegyelmessége pedig nem méltóztatik meghallani a kormányzati korrupciót firtató kellemetlen kérdést. Biztosan elfáradtak a fülei, vagy hatalmába kerítette hallócsontocskáit a korai szklerózis, én bizony a helyében felkeresném a jó öreg Virágh doktort!

Hoffmann képviselőnő felszólalásáról eszembe jutott, hogy jó húsz évvel ezelőtt néhai nagyapám műhelyében raktunk rendet. Volt ott minden, így összekötött régi újságok is. Sok-sok bála Magyar Nemzet és Népszabadság. Utóbbiból fellapoztam egy 1971-es számot. Az Országgyűlés tavaszi ülésszakáról tudósított. Címlapon a mutatóujját magasba emelő, kedélyesen mosolygó Kádár János elvtárs. Mellette Aczél György, Biszku Béla, Losonczi Pál és a többi negyven rabló; és sok-sok más elvtárs is, akadt köztük friss, nyers meg egészen apró. Akkoriban – mint az közismert – az Országgyűlés semmiféle hatalommal nem bírt, bár névleg e testület volt a szocialista alkotmánytanban is bajosan értelmezhető „legfelsőbb államhatalmi-népképviseleti szerv”. Egy napra összeültek a képviselők – állami vállalatok vezetői, téeszelnökök, területi és központi pártszervek ilyen-olyan rangú vezetői, néhány díszparaszt és munkás, egy-két író és költő valamint Major Tamás színművész – és engedelmesen rábólintottak a Népköztársaság Elnöki Tanácsának törvényerejű rendeleteire, egy-két törvényt is elfogadtak (volt olyan év, hogy csak a költségvetést és a zárszámadást), majd hazamentek. Ám elő-előfordult, hogy gondosan kiválasztott képviselők felolvastak egy-egy interpellációt. Egy ilyen esetről szóló tudósítást olvastam el abban a lapszámban. Egy képviselőnő – a nevére nem emlékszem, ezért hívjuk az egyszerűség kedvéért Schmuzewitz Bélánénak – arról kérdezte a könnyűipari minisztert, Keserű Jánosnét (nomen est omen!), hogy népgazdaságunk felkészült-e a télre (figyelem! tavasszal ekkora előrelátásról tanúbizonyságot tenni nem akármilyen gondosságra vall!), cipőgyárainkban készül-e elegendő téli gyermeklábbeli kaucsukból? Keserű elvtársnő megnyugtatta a polgári foglalkozására nézve cipőgyári varrónőként dolgozó képviselőnőt, hogy lesz elegendő cipő.

Itt tartunk ma. Ez a hanyatló és válságos honi parlamentarizmus – nem 1971-ben, hanem 2016-ban.

Fénykép: Budapest, 1975. július 4. Alakuló ülését tartja az új Országgyűlés. A kép előterében Keserű Jánosné könnyűipari miniszter, Bondor József építésügyi és városfejlesztési miniszter és Karakas László munkaügyi miniszter látható. Fotó: © Tormai Andor, MTI

16 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://reakciosreflexiok.blog.hu/api/trackback/id/tr9311772145

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2016.10.05. 16:40:32

Egyébként ez nem új fejlemény. Homályos emlékeim szerint már 2002 előtt feltalálták az öninterpellációt, és minden, akkor és azóta kormányra került bagázs látá, hogy ez jó.

Meg azt is, hogy kinek.

Finta László · http://reakciosreflexiok.blog.hu/ 2016.10.05. 16:43:43

@Counter: Ön szerint kinek jó? Tudja, én legszívesebben kiűzném a tévékamerákat az ülésteremből. Nem korlátoznám a karzat nyilvánosságát, de a kamerák jelenléte miatt olyan ostobák egyes képviselők és miniszterek. Ami 1987-1988-ban vívmány volt a "glásznoszty" jegyében, ma teher. Nézi egyáltalán valaki - két-három nyugdíjason kívül - ezeket a vitákat? Aligha.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2016.10.05. 17:50:10

@Lord Meldrum: Enmaguknak, hiszen addig se kell semmi kényelmetlentől tartani, amíg a táskahordozó a táskatulajdonost kérdezi.

Szerintem számos képviselő és miniszter pont elég ostoba tud lenni kamerák nélkül is :-)

Finta László · http://reakciosreflexiok.blog.hu/ 2016.10.05. 17:52:11

@Counter: És mindig lesznek olyanok is, akik kamerák előtt is metsző éleslátásról tesznek tanúbizonyságot! Nézze csak! www.youtube.com/watch?v=U2f8nYMCO2I

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2016.10.05. 21:22:27

@Lord Meldrum: Nem ismerem föl a magyar Országgyűlés épületét a filmen. Ez a kis termecske egyébként is nagyon szűknek tűnik.

Valami eltérő irányú szelekciós mechanizmus érvényesülhet ebben a messzi idegen országban, ahol a felvétel készült. De az minket, magyariakat nem érdekelhet, hiszen extra Hungariam non est vita si est vita non est ita.

kugi · http://kugi.blog.hu 2016.10.05. 23:19:22

Ott tartunk, hogy visszasírjuk Torgyán doktor és Kuncze Gábor pengeváltásait...

Finta László · http://reakciosreflexiok.blog.hu/ 2016.10.05. 23:20:50

@Counter: Bombatalálat érte a Blitz idején, ám Churchill ragaszkodott hozzá, hogy a helyreállított ülésterem őrizze jellegadó sajátosságait. :)

Finta László · http://reakciosreflexiok.blog.hu/ 2016.10.05. 23:21:40

@kugi: Pontosan! E nosztalgia mindennél ékesebben megmutatja, milyen korban élünk.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2016.10.07. 21:26:01

@Lord Meldrum: Könnyű azt felismerni, hogy ma rosszabb, mint tegnap vagy tegnapelőtt - de nehéz levonni a felismerésből eredő azon következtetést, hogy ha így van, akkor holnap még ennél is rosszabb kell hogy legyen.

Aztán az ember megnéz egy Fidelitas-bulit vagy -kampányvideót, és megvilágosodik, hogy márpedig tényleg rosszabb lesz, ha ezek jönnek. Mások pedig aligha fognak.

Egyébként ha elolvasunk egy rendszerváltás körüli vagy az első parlamenti ciklusban íródott - nyilván közéleti tárgyú - szöveget, neadj'isten megnézünk valami filmtudósítást, hát, tényleg mintha jobb lett volna. És nem, nem azért, mert már kopaszodom, mert nem is.

Ma már egyetemi tanárok sem képesek értelmes mondatokban nem hogy beszélni, de írni se. Ha képesek, az se feltétlenül jobb. Bezzeg in illo tempore.

Jakab.gipsz 2016.10.07. 21:26:16

T. Lord Meldrum!

Ön remek megfigyelő, ámde kissé felületes. Önostorozás helyett és mielőtt saját kardjába bele dőlne, jó nagy bánatába, vizsgálódjunk egy tágabb kontextusba, és a Keserűné, Hoffmann Rózsa történelmi párhuzamot terjesszük ki az unió teoretikusaira is. Például M. Schulz úr társadalom filozófiai kompetenciájára és Keserűné felkészültsége közelebb áll egymáshoz , mint Schulz és Hoffmann Rózsáé, erre viszont mérget vehet.

Önhöz hasonlóan én sem vagyok elégedett a sorozatos oktatási reformok eredményességével, de ezt a jelenlegi kurzust az eu. konformizmushoz való integráció, szükségessége alapozta meg. Számomra ez az uniformizálós emberkísérlet ugyancsak taszító és több jel utal egy már megélt rendszerrel való párhuzamra, mint sem előrelépésre.

Mákosi Rátyás 2016.10.07. 21:26:28

Kádár elvtárs legjobb tanítványa már első regnálása idején is megállapította, hogy a "...Ház ellenzék nélkül is működik...". Hol itt a probléma?

Dr. Gy. Dr. Fűegér 2016.10.07. 21:26:36

@Counter: azért ennyire pofátlan, trikós suttyó paraszt módon senki nem merte ezt űzni, mint Jelenlegiék. az egész annyira kurvára gáz, hogy arra kell gondolnom, Vitya egyszerűen szereti a sárba hengergetni az írástudókat, végül is Rétvári süldő korában még úgynevezett könyveket olvasott, Hofmann beszél franciául, tehát az a legkevesebb, hogy meztelenre vetkőztetjük őket, lufiállatot nyomunk a fejükbe, és elénekeltetjük velük Postás Józsi valamelyik dalát, hahaha, hát nem mulatságos?

sas70 2016.10.07. 21:26:41

Amíg az istenadta nép tűri a helikopterezést, addig viselje el ezt is!

Finta László · http://reakciosreflexiok.blog.hu/ 2016.10.09. 15:32:31

@Dr. Gy. Dr. Fűegér: Minden rendszerben voltak és lesznek jellemtelen alakok, akik örömmel elfeledik, hogy valaha olvastak könyveket vagy beszéltek franciául. Ezek az emberek önként és dalolva mondanak ostobaságokat. Hisznek bennük - és ez rettenetes.
süti beállítások módosítása