Reakciós reflexiók

Ce qu’il y a de plus vivant dans le présent, c’est le passé – Ami a jelenben a legelevenebb, az a múlt

„Halló, halló!”

2016. augusztus 16. 14:27 - Finta László

Fellebbezés a józan észhez

Olvasom, hogy a BBC elállt a hajdan népszerű Halló, halló! című sorozat új változatának bemutatásától arra hivatkozva, hogy a komédiában szereplő nácik „egyes nézőkben rémületet keltenének” és „sokak érzékenységét sértenék”. Noha a „remake”-jelenség is megérne egy misét, ezúttal nem erről szólnék, hanem az „érzékenységről”. Meddig élnek vissza türelmünkkel a „politikai korrektség” szánalmas apostolai? Meddig tekintenek minket csekély értelemmel bíró gyermeteg lelkeknek, akiket óvni kell holmi tévé-náciktól? Meddig tűrjük el, hogy mások „érzékenységére” hivatkozva korlátozzák mindenki szólásszabadságát? Vajon él-e széles e világban olyan épeszű ember, akiben bármiféle rémületet kelt e sorozat Erich von Klinkerhoffen tábornoka vagy Herr Otto Flick Gestapo-tisztje? Akik úgy vélik, hogy ezek a nevetséges alakok bárkiben rémületet keltenek, adjanak hálát Istennek, hogy soha életükben nem kerültek tőről metszett, igazi nácik szeme elé! Lassan olyan kórházzá válik a világunk, amelyről Goethe írt egy 1786-ben kelt levelében, Frau von Steinnek: mindenki pátyolgat minden érzékenységtől szenvedőt, ám sehol egy igazi beteg. A politikai korrektség a nyugati ember intellektuális elhülyülésének tanújele. Apostolai a nekik nem tetsző vagy számukra kedvezőtlen véleményeket úgy akarják elhallgattatni, hogy „sértőnek”, „megengedhetetlennek” és a „mindennapi közbeszéden kívül állónak” bélyegzik őket. Ők azok, akik üdvözült mosollyal papolnak „emberi jogokról” és „toleranciáról”, miközben ők maguk a legkegyetlenebb kirekesztők.    

Kíváncsi vagyok, vajon a Csengetett, Mylord? című sorozatot mikor tiltják be arra hivatkozva, hogy a brit arisztokrácia életmódjának mégoly szarkasztikus ábrázolása „sérti” a munkásosztály érzékenységét? (Tekintsünk el most attól, hogy a baloldal szótárából kikopott a munkásosztály szó…) Ha Önök valaha váltottak néhány szót munkásokkal, rájöhettek arra, hogy ezek a derék emberek ugyanarra vágynak, mint mindenki más: társadalmi felemelkedésre, megbecsülésre, elismertségre és vagyonra, valamint nőkre. (Munkásokkal lehet igazán ízesen beszélgetni a női test összes létező örömszerző képességéről.) Úgy szeretnének élni, mint az arisztokraták. A fedélközből fel akarnak jutni az első osztályú fedélzetre. Nem „forradalmi öntudatra” vágynak, amelyet a bolsevikok akartak beléjük plántálni, nem „emberi jogokra” és „emancipációra”, amelyet a liberálisok akarnak átnyújtani nekik – egy épeszű ember beéri ősi és elvitathatatlan szabadságjogaival is, amelyeket független bíróságok előtt kényszeríthet ki; megelégszik emberi mivoltának elvitathatatlanságával!

allocast1.jpg

De tovább megyek: az „érzékenykedők” Hollywoodot is meg kívánják reformálni. Felmerült, hogy a hagyományos amerikai szuperhősök valamelyikéről „derüljön ki”, hogy „mássággal él”. Ez azt jelenti majd, hogy egy forgatókönyvíró lázálmaiban a Denevérember felfedezi, hogy a férfiakhoz vonzódik és az Amerikai Egyesült Államok Legfelsőbb Bíróságának igencsak vitatható ítéletére hivatkozva „házasságot köt” a Pókemberrel? Ne értsenek félre, nem akarok senkit megsérteni! (És itt a sértésnek nincs semmiféle szarkasztikus éle.) Miért kell népszerű filmes karaktereket kiforgatni, elorozni legjellemzőbb vonásaikat? Komolyan kérdem: ezek az elmék, ezek a légvár-építők láttak már hús-vér embereket? Ezek az ember-mérnökök a tanszéki dolgozószobák magányában komolyan azt hiszik, hogy így toleránsabbakká válnak az emberek? Tisztában vannak egyáltalán a tolerancia szó jelentésével? Meg kellene fontolniuk: e szó és az elvárt magatartás nem jelentheti azt, hogy valaminek az imádatát kötelezően előírhatják! Nem jelenthet „elfogadást” és „befogadást”, csakis türelmet és békés tartózkodást olyan nézetekkel, meggyőződésekkel és életformákkal szemben, amelyeket esetleg a türelmet gyakorló erkölcsi rosszallása kísér. Csakis így őrizhető meg a vallásbéke és a különféle életmódok közötti békesség. A hamis értelemben felfogott „tolerancia” prófétái gondolkodjanak el azon, hogy mindannyian egyazon Istentől származó emberi méltósággal éljük életünket, és ne ítéljék meg, ki cipel nehezebb keresztet egész élete során: mindenkié nehéz; azé is, aki mássága felvállalásával, testi-szellemi fogyatkozásával, vallásának gyakorlásával vagy a többségétől eltérő nézetei kinyilvánításával akar emberhez méltó életet élni. Tolerancia-apostolok, kényeskedő hamispróféták, fontolják meg: az embereknek nem az Önök dogmáira, absztrakt és vérgőzős értelmiségi álmaikra, hanem irgalomra és felebaráti szeretetre van szükségük!

Meggyőződésem, hogy ez az emberi és erkölcsi minimum.

(Kép: Halló, halló!)

12 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://reakciosreflexiok.blog.hu/api/trackback/id/tr10010415338

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nEjmEd · http://pixilation.blog.hu 2016.08.16. 15:54:08

Ennek most minden betűjével egyetértek!

sírjatok 2016.08.16. 22:24:13

"Batman felfedezi, hogy a férfiakhoz vonzódik és az Amerikai Egyesült Államok Legfelsőbb Bíróságának igencsak vitatható ítéletére hivatkozva „házasságot köt” Pókemberrel? "

Ez valami brutális, szentségtelen aberráció lenne, mert Batman a DC kiadó karaktere, Pókember pedig a Marvelé.

pefe 2016.08.16. 22:55:55

Batman Gruber hadnagy-gyal köt házasságot :)

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2016.08.17. 01:29:21

Lordságod begerjedt rendesen, de amit ír, az színigaz. A tolerancia szerintem sem azt jelenti, hogy mindenki más mindenféle igénye és elképzelése előtt meghátrálok, persze zokszó nélkül, hiszen akkor kirekesztő leszek. Azt sem csípem, amikor a toleranciát, megértést, türelmet követelik tőlem. És azt sem, amikor néhány seggfej mások nevében oszt engem. Beszéltem egyszer egy normális homokossal, nem sokkal az egyik "Parádé" után. Nehezen visszafojtott indulattal mondta, hogy márpedig az ő nevében ezek a parádés buzik ne tüntessenek - ő maga mondta így -, az önjelölt jogvédők pedig takarodjanak az anyjukba. Ő normálisan él, a jogai teljesen rendben vannak, senki sem cseszegeti - hiszen az ember alapvetően toleráns szociális lény -, de ha a "parádés buzik" felingerlik az embereket, azzal őt hozzák kényelmetlen helyzetbe.

A szólásszabadság és a hallgatási kötelesség közötti beteg ellentmondás pedig már ijesztő.

"- A színes bőrűek nem szeretik a Kis Fekete Sambó-t. El kell égetni. A fehérek szemében szálka a Tamás bátya kunyhója. Azt is el kell égetni. Valaki írt egy könyvet arról, hogy a dohányzás tüdőrákot okoz. Sírnak a cigarettagyárosok? El kell égetni ezt a könyvet. Fő a jó kedély ..." Apró részlet egy híres amerikai kisregényből. 1953-ban írták.

@sírjatok: Nagy poén, jót nevettem. Aztán elszomorodtam. Ez a világ óriási botrányt csinálna abból, ha a két kiadó által birtokolt figurát egy lapra tenném, a jogászok és rajongók követelnék a bűnös fejét. De ha kitalálják, hogy ők igazából "mások" - persze nem mások, hiszen ő teljesen pont olyanok, mint mi, a "nem mások" -, akkor ezt debil mosollyal fogadja egy csomó jól idomított ember.

Mr. Sulu is "más", mint megtudtuk. Érdekes poén, hogy George Takei, az "igazi Sulu", akiről nem túl rég kiderült, hogy "más", azt mondta, hogy ennek ő igazán örül, de a Star Trekben mindeddig soha senki sem foglalkozott a szereplők nemi identitásával, hát nem tudja, miért kellett ennek most eljönnie.

midnight coder 2016.08.17. 07:31:03

Ez a tolerancia mindenkivel addig tart, amíg nem jön pár millió ember erősen eltérő, semmilyen mást nem toleráló kultúrával, amit persze a toleráns európai kultúra tolerál, ők viszont ha már elegen vannak, szépen egyenként kiirtják a kis túlhumánokat.

Mr. Neutron 2016.08.17. 09:09:42

Ez a poszt súlyos támadás az LMBTZS emberek ellen és mint olyan, azonnal törendő.

kalandozomagyar 2016.08.17. 09:09:55

@Androsz: George Takei nem ezt mondta. Ő azt nyilatkozta, hogy őt ugyan nem zavarja, hogy lett egy meleg szereplő a Star Trek-ben, sőt kicsit örül is neki (elvégre magánemberként ő is az), de nem érti miért nem egy új szereplő lett meleg. Nem érti miért kell megváltoztatni egy létező szereplőt és ezzel semmibe venni Gene Roddenberry eredeti művét...

A hangsúly pedig ezen van, az utolsó mondatrészen. Senkit nem érdekelne, ha csinálnának egy meleg szuperhőst, vagy egy női szuperhőst (van amúgy jópár), de amikor meglévő filmek meglévő karaktereit alakítják át a PC nevében arra sokan ugranak.

Ballib cenzúrázók réme 16 2016.08.17. 09:10:02

A politikai korrektség jegyében egyre több lesz a cenzúrázás szerte a világban.

Lásd Merkel és a Német média féle Kölni tömeges erőszaktétel esete.

Egy késelőnél ma már az első dolga a balliberális médiának, közölni, hogy az elkövető német vagy francia ... azaz belterjes Európai az állampolgárságát tekintve.

Persze mindenki tudja, hogy első avagy másod generációs bevándorlóról van szó, akkor is, ha éppen nem ordítja hogy Allah Akbar két szúrás között.

De a ballib véleménydiktatúra majd vigyáz ránk, és elmondja hogy lehet beszélni és mit, a nácikról, a melegekről, és a migránsokról.

A lényeg hogy ne gondolkodj, majd Soros meg a többi milliárdos politika formáló megteszik helyetted !

fovarosi.blog.hu · http://fovarosi.blog.hu 2016.08.17. 09:30:14

@midnight coder: Ez egy félreértelmezése a toleranciának, nem a definíciója.

A tolerancia azt jelenti, hogy nem bántalak azért, mert te nem olyan vagy mint én. Ha viszont te bántasz engem pusztán azért, mert nem vagyok olyan, mint te, na ott már nem lesz semmilyen megértés és elfogadás.

Ezért mondható toleránsnak az az ember, aki amúgy felszólal a kötelező burka viselés ellen például. Az már egy olyan korlátozás lenne, ami túlmutat a tolerancia amúgy szerintem kurvára alapvető elvén.

$pi$ 2016.08.17. 09:45:26

Hogy a csodába derülhetne ki Batmanről, hogy meleg, amikor tök nyilvánvaló volt már az eredeti tévésorozatban, hogy az. :D Alsógatyeszba pózolt a Robinnal, akivel gyakorlatilag házzaságban éltek. :D

Ballib cenzúrázók réme 16 2016.08.17. 10:02:37

@fovarosi.blog.hu:
Nem a toleranciáról írt, hanem a tolerancia életképtelenségéről.

Arról írt, hogy van egy népcsoport amely majdnem mindent megenged elnéz, és tolerál bármely más kultúrális közegben élő népcsoportnak, és számolatlan beenged bárkit. Nevezzük őket pl európaiaknak.

Van egy másik, amely rákényszeríti az akaratát, kultúráját és életvitelét a másikra mindenhol ahol többségben vannak, és követeli a saját kultúrájának életvitelének a szabadságát mindenhol, ahol nincsnennek többségben.
Nevezzük őket pl iszlám hívőknek.

Nem nehéz belátni, mondhatni törvényszerű, hogy az európainak nevezett populáció kultúrálisan megsemmisül, ha számolatlan engedi be az iszlám hívő bevándorlókat.
Ez következmény, és semmi köze a toleranciához, vagy nemes eszméhez, ideológiához.

sírjatok 2016.08.17. 21:49:09

@Androsz: "Apró részlet egy híres amerikai kisregényből. 1953-ban írták."

Fahrenheit (valami háromjegyű szám) :)
süti beállítások módosítása