Reakciós reflexiók

Ce qu’il y a de plus vivant dans le présent, c’est le passé – Ami a jelenben a legelevenebb, az a múlt

Brexit

2016. június 24. 09:11 - Finta László

Nagy-Britannia távozása utat nyit a germán hegemónia és az orosz hódító törekvések előtt

Minap egy kedves barátom előállt egy kérdéssel: „És mi lesz, ha a britek kilépnek az Európai Unióból?” „Mi lenne?” – feleltem. „Huszonnegyedikén ugyanúgy felkel a Nap, mint huszonharmadikán.” Felkelt. Itthon, Magyarországon verőfényes napsütésre ébredtünk. Nem tudom, Londonban milyen az idő. Olvasom a reggeli cikkeket: „harmincegy éves mélyponton a font árfolyama” – ugyan kit érdekel? Ezek csak számok. Hosszú távon semmi jelentőségük, amiképp annak sincs, hogy mit mondanak a „mértékadó londoni elemzők”, és a GDP sem több üres absztrakciónál. Azok a maradás-pártiak, akik a közvélemény-kutatások „eredményeivel” nyugtatták magukat, nem számoltak a néphangulat erejével. E kettő nem ugyanaz. Csak az számít, mit gondolnak az emberek, és hogyan gondolják.

Tegnap a britek úgy gondolták, hogy az Egyesült Királyságnak távoznia kell az Európai Unióból. Bár pontosan nem ismerem az indokaikat, és nem kívánom a hazai szuverenitás-diskurzus lózungjait pufogtatni, gyanítom, hogy azokban a brit alattvalókban, akik a kilépés mellett döntöttek, felülkerekedett valami józan kételkedés a körzővel-vonalzóval tervezett Európai Unióval, a megtestesült bürokratikus szertelenséggel szemben. Westminster közelebb van, mint Brüsszel; a Parlament két házának tagjai jobban értik a britek gondjait, mint azok, akik a távoli Brüsszelben kívánnak határozni a sorsukat érintő kérdésekben. Ezért az Európai Unióért nem hullatok egyetlen könnycseppet sem. Tökéletesen megértem azokat, akik nem kívánnak másodosztályú vigécek – olyanok, mint Jean-Claude Juncker – és harmadosztályú senkiháziak – e körben Martin Schultz és Deutsch Tamás neve érdemel említést – „alattvalóivá” válni; no, nem mintha David Cameron különb volna az említett uraknál, vagy akár Boris Johnson, a kilépés-párti toryk fő hangadója. A történtek fényében egyébként érdemes elolvasni London egykori főpolgármesterének A Churchill-tényező című kötetét, amely persze sokkal inkább a „Boris-tényezőről” szól. A tory fenegyerek persze nem Churchill, hanem sokkal inkább a sótlan, képzeletszegény Neville Chamberlain, de szemmel kell tartani e figyelemre méltó férfiú politikai tojástáncát.

A „tőzsde reakciója” helyett engem inkább a politikai következmények foglalkoztatnak. Ami az Egyesült Királyságot illeti, Európa e hajdan dicső monarchiája szétesik. A Korona észak-írországi híveinek helyzete megrendül, a skót nacionalisták pedig vérszemet kapnak és újabb függetlenségi népszavazást kezdeményeznek. Voltaképpen nem bánnám, ha az Alsóház skót tagjai és a skót főrendek távoznának a Westminsterből. Ötödik hadoszlopuk, a Munkáspárt, ez a vörös paprikajancsikból álló gyülekezet mindig is Anglia ősellensége volt. A munkáspárti miniszterelnökök az elmúlt húsz évben csak romboltak: a Lordok Háza „reformjai” az ősi, arisztokratikus testület felhígulását eredményezték; minden eszközzel aláásták a monarchia tekintélyét és még a rókavadászatot is betiltották. A Skót Királyság függetlenné válásával egy 1707-ben kezdődött történet ér véget. Az angolok kitűzhetik lobogójukat és újfent büszkén kiálthatják a régi jelszót: „Szent Györggyel a jó öreg Angliáért!” (Baszkföld, Katalónia, Flandria és Vallónia – érdemes megjegyezni ezeknek az új országoknak a neveit is!)

Britanniának kívül tágasabb. A szigetkirályság – hátában a Brit Nemzetközösséggel és az Amerikai Egyesült Államokkal – soha nem vált igazán az Európai Unió tagállamává. Engem a tegnapi referendum az 1945. évi általános választás eredményére emlékeztet. Közkeletű tévedés, hogy azon a nyáron a britek Churchill iránti hálátlanságukról tettek tanúbizonyságot. Az a választás a világbirodalomról való lemondásról szólt; betetőzése annak a történetnek, amely a Maine csatahajó felrobbantásával kezdődött 1898-ban. Britannia ekkor az Amerikai Egyesült Államok oldalára állt Spanyolországgal szemben, az akkor még uralkodó (és finom angolsággal beszélő) amerikai angolszász elit felfedezte angol és skót gyökereit, a brit világuralom pedig szépen-lassan átcsúszott az amerikaiak kezébe. Britannia külhatalomként 1945-ben még Európa élére állhatott volna – erről szólt Churchill Európa-terve –, de a britek ebből nem kértek, tegnap pedig ismét hátat fordítottak Európának, utat nyitva ezzel a Nyugaton a német hegemónia, Keleten pedig az orosz hódító törekvések előtt.

Az európai napilapok karikaturistái hegyezhetik ceruzáikat és megrajzolhatják Merkel kancellárt – vagy bármelyik utódát – Bismarck-bajusszal vagy a fején egy jókora porosz csúcsos sisakkal. E tény engem mélységes aggodalommal tölt el, két okból is. Egyfelől azért, mert reánk, kelet-közép-európaiakra sivár jövő vár. A Lengyelországot kormányzó nacionalisták rettegnek a németektől, Magyarországon pedig muszkabérenc nacionalisták kormányoznak, akik hatalmuk és az ország erőforrásai feletti rendelkezés megtartásáért (ezt hívják ők „szuverenitásnak” és „szabadságharcnak”) Putyinnal cimborálnak. Másfelől pedig azért, mert a germán öntudat nagyon veszélyes, hiszen csak egy hajszál választja el a faji gőgtől: minden német politikus lelke legmélyén egy II. Vilmos császár szunnyad (szándékosan kerülöm a Hitlerre célzó utalásokat) és ez a szellem most feléled. Az 1950 utáni francia-német „barátság” csak Nyugat-Németországnak szólt. A franciákat 1989-1990-ben aggodalommal töltötte el Németország újraegyesülése. Nem csodálkoznék, ha Franciaországban ismét feléledne a germán hegemóniával szembeni gyanú. Remélem, hogy a Nagy Háború és a II. világháború hősi halottjai nem hiába áldozták életüket Európáért.

Hölgyeim és Uraim! Számoljanak le az illúzióikkal! Az Európai Unió nem az „örök béke” záloga. A jó öreg nemzetállam – amelyet a történelem formált vérrel és vassal, nem pedig magasan trónoló filozófusok badarságai – visszatért. El sem tűnt. És ez a dolgok természetes rendje. A politikát nem lehet „megszüntetni”. Nem is szabad!

Gyarapítsák erkölcsi és szellemi tőkéjüket, halmozzanak fel mozdítható és átmenthető anyagi javakat, mert most, a verduni vérszivattyú és a Somme-folyó menti mészárlás századik évfordulóján nem az a kérdés, vívnak-e újabb háborút Európa vezető nemzetei Elzász-Lotaringiáért, hanem az, hogy mikor.

Élvezzék még egy kicsit a csalóka napsütést, mielőtt beborul az ég!  

49 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://reakciosreflexiok.blog.hu/api/trackback/id/tr248836484

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nEjmEd · http://pixilation.blog.hu 2016.06.24. 13:08:17

Vészjósló víziók, nem erre számítottam tőled, mikor megnyitottam a cikket.

Szerintem inkább annyi fog történni, hogy az UK-USA kapcsolatok lesznek megacélozva, gazdaságilag és kulturálisan is több közös van bennük, mint az Egyesült Királyságnak Európával. Egy nagyon pragmatikus elgondolásnak tartom a szakítást, amivel nem hazudtolták meg önmagukat. De én úgy gondolom, hogy nem lesznek ennek hosszútávon olyan őrületesen nagy hullámai.

nemecsekerno_007 2016.06.24. 13:23:32

A rémlátás alanyi jog :)

2016.06.24. 13:23:35

Talán nem ennyire sötét a helyzet.
Újra kell gombolni a kabátot, de ez ezzel az elittel nem fog menni.

Finta László · http://reakciosreflexiok.blog.hu/ 2016.06.24. 13:36:21

@nEjmEd: Köszönöm, hogy elolvastad a cikket!

Azt írod, „gazdaságilag és kulturálisan is több közös van bennük” – a gazdaságra nem fektetek akkora hangsúlyt, mint a civilizációs kapcsolatokra, bár a szabadkereskedelem eszméje és gyakorlata fontos mindkét angolszász állam számára. „Angolszász” – írom én. Nos, éppen ez az! Amerika angolszász gyökerei elkoptak. Az angolszász vezető réteg, amely a XIX. század végén felfedezte gyökereit és büszkeséggel tekintett múltjára, még nem tűnt el, de már nem ők kormányozzák az Egyesült Államokat. Gondolj csak arra, hogy 1928-ban egy német származású elnököt választottak: Herbert Hoover még 1940-ben is németbarát volt, és ez a kötődés – amely kéz a kézben járt az angolellenességgel – a Közép-Nyugaton máig eleven. Franklin Delano Roosevelt számára természetes volt az amerikai-angol szövetség, bár ő megkérte az árát. A még hivatalban lévő elnök sem angolszász származású. Ezzel azt akarom mondani, hogy Amerika sokat változott az elmúlt fél évszázadban. Az angolok Amerika iránti szerelme kezd egyoldalú rajongássá változni.

A szakítást magam is pragmatikusnak gondolom, erről szól az írásom második és harmadik bekezdése. Azt is mondhatnám, hogy ez egy életrevaló lépés volt a britek részéről.

Finta László · http://reakciosreflexiok.blog.hu/ 2016.06.24. 13:43:36

@nemecsekerno_007: Lehet. De a maga helyében ízlelgetném ezt a szófordulatot is: „The Honorable Donald John Trump, the 45th President of the United States” – nem is olyan lehetetlen, ugye?

Toadwart66 2016.06.24. 14:04:54

Hűha. Ezt még emésztenem kell. Nagyon undok egy írás, de jó. Francba! Tekintsünk inkább optimistán az előttünk álló 1929-es esztendőre.

nemecsekerno_007 2016.06.24. 14:04:57

@Lord Meldrum: Ahogy az öreg Zen mester mondta: Meglátjuk. :)

Translator +X+ · http://www.szabadzona.hu 2016.06.24. 14:05:02

:: és még a rókavadászatot is betiltották

És itt tényleg megnéztem, hogy nem a modoros blogon vagyok-e...

Finta László · http://reakciosreflexiok.blog.hu/ 2016.06.24. 14:06:50

@Translator +X+: A rókavadászat az angol vidék hagyományos sportja. Életmód. A vörösök tudják ezt, ezért tiltották.

Finta László · http://reakciosreflexiok.blog.hu/ 2016.06.24. 14:07:41

@Toadwart66: Köszönöm az elismerést? Undok? Miért tartja undoknak? (Egyébként ezt bóknak veszem, hálás köszönetem!)

Jossarian 2016.06.24. 14:29:38

Szepen osszefoglaltad! Koszi

Csuti Ördögüző 2016.06.24. 14:29:40

Nem gondoltam volna, mert engem is megmérgezett a hazug libsi médiaúthenger. Ezek után már nem is lesz meglepő, hogy se a font, se a,gazdaság nem dől be, sőt. Az eu vezetésnek le kell mondania, hogy elindulhasson a reform.

Jegyzet-a nyugati sajtó folyamatosan, egy emberkent hazudott a brexiit eselyeirol. Az indexxel az élen.

Donald trump is nyerni fog, simán. Az emberek unjak a hazudozast.

t74 2016.06.24. 14:43:31

Az EU lehetett volna az "örök béke záloga", de a hasonlóan gondolkodók miatt ez jelentősen elhúzódik, ha megvalósul egyáltalán.
A"jó öreg nemzetállam" 1918 óta mindenképpen halott.
Elszász-Lotaringiáért biztosan lesz háború mostanában.

Finta László · http://reakciosreflexiok.blog.hu/ 2016.06.24. 14:47:26

@Csuti Ördögüző: "Az emberek unjak a hazudozást" - ebben tökéletesen igaza van!

Finta László · http://reakciosreflexiok.blog.hu/ 2016.06.24. 14:50:13

@t74: A nemzetállam halott? Felbomolhat az Egyesült Királyság! Mi ez, ha nem a nemzetállamok életerejének bizonyítéka?

Kérész Élet 2016.06.24. 15:05:22

Tehát kurz: Brexit--->Németország a mumus, Németország az ördög maga...
...és nem pedig a Trump&Farage Kft, kft elnöke Vlagyimir Vlagyimirovics. Aha. Logisch.
Ez ugye csak valami vicc?

Finta László · http://reakciosreflexiok.blog.hu/ 2016.06.24. 15:09:48

@Kérész Élet: Gondolkodjon egy kicsit a politikus fejével! Egy nagyhatalom távozik a szövetségi rendszerből. Ha úgy tetszik, kiesik egy ellensúly. Mit tesz a másik nagyhatalom? Betölti az űrt. Talán vitán felül áll, hogy a németek 1870 óta törekednek a kontinens feletti hegemóniára. Két világháborút kellett megvívni, hogy ezt az ambíciójukat letörjék. Oroszország is nagyhatalom és így gondolkodik. Ő Keleten tölti be az űrt.

Ursus Arctus 2016.06.24. 15:10:22

Aki ennyire mereven EU ellenes, az eleve nem láthat tisztán a kérdésben. A nagyobb gazdasági szövetségek mindig is az együttműködés és párbeszéd színtereit adták, nem beszélve a közös elvekről, kereskedelemről és a mindezekkel együtt járó szabadságról. Az összefogások felbomlása EZT szüntetheti meg, miközben a fene nagy nacionalizmus nem hoz semmit az égvilágon csak büszkeséget és háborúkat. Ezt ünnepelni a sötétség győzelme a fény felett.

Finta László · http://reakciosreflexiok.blog.hu/ 2016.06.24. 15:17:58

@Kovács Péter dr: Nem ünneplem a nacionalizmust. (Olvassa el a régebbi bejegyzéseimet és meggyőződhet arról, hogy a nacionalizmus számomra a leggyűlöletesebb dolgok egyike). A nacionalizmus a nemzetek mítoszainak kultusza, a modern ember vallás-pótléka, amelynek semmi köze a régimódi hazafisághoz, amely sokkal inkább egy ország hagyományainak tiszteletében testet öltő, régimódi – ha úgy tetszik, arisztokratikus – attitűd. Ugyanakkor erősen kétlem – és ennek adtam hangot! –, hogy a nacionalizmusra hatásos gyógyír lenne valamiféle bürokratikus, nemzetek feletti állam-monstrum.

Sir Galahad 2016.06.24. 15:18:31

Pedig szerintem igenis a szuverenitásvita a történet kulcsa. Azt gondolom, a szavazásnak azért az lett az eredménye, ami, mert a többség ott is úgy gondolta, hogy a nemzeti hatásköröket Brüsszel túlságosan megnyirbálta. Szerintem a történetnek még lehet pozitív végkifejlete: ha az unió nemzetállamok szövetségévé alakul, amiben a kölcsönösen előnyös gazdasági együttműködés a fő kérdés. Az a rémálom, hogy legyen egy Brüsszelből irányított európai szuperállam, amit senki által meg nem választott bürokraták igazgatnak, persze odavan, de nem kár érte.

Kérész Élet 2016.06.24. 15:21:43

Akinek a Brexitből a német hegemónia jön le meg Oroszo. keleti űrbetöltő "joga" (?), annak talán valóban szép nap ez a mai. Én azonban nem tartozom ebbe a táborba. Üdv

Gyorgy Nagy 2016.06.24. 15:21:47

Mi fog most történni a stadionok épitésével ha kevesebb pénz kapunk?

Finta László · http://reakciosreflexiok.blog.hu/ 2016.06.24. 15:24:21

@Kérész Élet: Nem "joga", az Isten szerelmére! Ha maga nagyhatalom lenne és látná, hogy meggyengül egy másik nagyhatalom, nem próbálná meg kihasználni a kínálkozó lehetőséget? A hatalom már csak ilyen, mindig expanzív, egészen addig, amíg egy másik hatalom nem állítja meg. Egyébként pedig elég éles szavakkal ostoroztam a Putyinnal "boltoló" magyar nacionalista kormányt. Olvasson vissza!

duhr 2016.06.24. 15:26:27

A posztoló kedves barátja egyet felejt el: a Brexit csak az EU-ból történő kilépésükről szól. A britek a NATO-ban maradnak.

Kérész Élet 2016.06.24. 15:27:30

@Sir Galahad: aha, vesszen Trianon! Nem nem soha! Szakadjon szét Spanyolo, UK, Belgium etc...éljen az önálló Baszkország, Katalónia, Skócia, Flandria stb...ja és éljen Nagy-Magyarország, mert az meg visszajön...a medve pedig szépen be- ill visszasétál Európába, esetleg kicsit nyugatabbra mint anno.

Finta László · http://reakciosreflexiok.blog.hu/ 2016.06.24. 15:28:59

@Kérész Élet: Sir Galahad nem írt ide irredenta jelszavakat, csupán hangot adott egy legitim kételynek. Mi ezzel a problémája?

2016.06.24. 15:51:08

"...nem az a kérdés, vívnak-e újabb háborút Európa vezető nemzetei Elzász-Lotaringiáért, hanem az, hogy mikor."

Nos, ezt tartom a legkevésbé valószínűnek. Germánia azért tanult az elmúlt évtizedekben, nem fogják összerúgni a port a franciákkal. Bennem inkább az merült fel, mi történne egy esetleges német-orosz egymásra találást követően? Lehet vadul hangzik, de nem elképzelhetetlen.

Finta László · http://reakciosreflexiok.blog.hu/ 2016.06.24. 15:56:39

@...elmúlik...: Volt már rá példa: Molotov-Ribbentrop-paktum, 1939 augusztusa. Sztálin pohárköszöntőt mondott Hitler egészségére. Magam sem tartom ezt elképzelhetetlennek. Ebben az esetben a lengyelek megőrülnek majd, ebben biztos vagyok.

t74 2016.06.24. 16:10:21

@Lord Meldrum: Régóta nincs már olyan, hogy angol nemzet. Az Egyesült Királyságban élő különféle (nem feltétlenül europid) népcsoportok keveredése mára visszafordíthatatlanná vált. Beleértve ebbe természetesen a walesieket, cornwalliakat, skótokat, íreket stb.
Az előző bejegyzés utolsó mondatát elírtam. A "nem" tagadószó kimaradt. Ez megváltoztatja a mondat jelentését.

2016.06.24. 16:10:30

@Lord Meldrum: Mondjuk teljes joggal. A legnagyobb vesztesei ennek a kapcsolatnak megint ők lennének.

Irbisz 2016.06.24. 16:51:12

@Lord Meldrum:
Ilyen multmerengö, a realitasokkal es a Ma ervenyes aktualitasokkal semmit sem törödö velemenyhalmazt ritkan olvasni.
A nemeteket ert több evtizedes agymosas eredmenyes volt, amit roluk es ambiciojukrol irt az az 1960-70-es evekben, max 1980 körül meg ervenyes lehetett volna, 2016-ban nonszensz keptelenseg, csak a helyzet tökeletes meg nem erteseröl arulkodo gondolatmenet. Ilyen erövel az egykor felelmetes, de mara felszamolt kozakokkal is lehetne riogatni az arra fogekonyakat.
A multat kell ismerni, de reg nem aktualis multbeli esemenyekböl a mara következtetni, nos az nem tul racionalis ...

Ursus Arctus 2016.06.25. 01:40:07

@Lord Meldrum: ... akkor elvben egyetértünk!

Kérész Élet 2016.06.25. 01:40:19

@Lord Meldrum:
Egy olyan toposzból, aminek már a címében benne van: "germán hegemónia és az orosz hódító törekvések", abból természetesen nem maradhat ki (Nagy)-Magyarország sem. Kétszer már rajtavesztettünk ( 1. és 2. vh) és mint tudjuk, három a (nagy-)magyar igazság. El fog jönni...aztán majd megint mutogatunk másokra: mi ártatlanok vagyunk, mégis minket bántanak. Avagy: vajon ki fizette a szándékosan kontraproduktív, precedens nélküli magyar EU-párti Daily Mail-hirdetést vagy ki áll mögötte? Cui prodest? További információért forduljanak Anne Applebaumhoz.

nincs semmi baj! 2016.06.25. 01:41:14

Már az első bekezdésből (amiből megtudhatjuk, hogy a szerző számára a GDP nem több üres absztrakciónál) lehetett sejteni, hogy itt ködevés lesz. Az lett. Egyébként mérsékelten érdekes írás.

Krisz11 2016.06.25. 01:41:21

God save the Queen! Éljen a szabadság!

csakférfi 2016.06.25. 01:41:30

@Lord Meldrum:
:)
Ugyanakkor erősen kétlem – és ennek adtam hangot! –, hogy a nacionalizmusra hatásos gyógyír lenne valamiféle bürokratikus, nemzetek feletti állam-monstrum.

Akkor mi csoda kell hogy az állampolgárait az aktuális többség által megválasztott elit vezesse.
vagy az aktuális többségben több a szorongás és frusztráltság mint az aktuális kissebbségben (felső tízezer).
Tehát ha a tanulatlan átlagban sok a frusztrált és korlátolt ember akkor nyilván a válkasztói akarat nem a kissebbség véleményét tükrözi.Aki a tanultat úgy azonosítja hogy diplomás a tanulatlant pedig analfabétának,nos az nagyot téved.
:)
Semmi jó nincs ebben az elszakadásban csak az hogy az "agyasok" (vezetők) még többet "agyaljanak".
Csak a közösség összetartó erejét figurázták így ki a brittek.hogy mi következik ebből?az hogy az uniós rendszer (multilobbista érdekek) ellene vannak az egyén érdekeinek.Aki éppenséggel az államot alkotja mint állampolgár.Tehát valami nem jól műkszik sem ott, sem itt.
Aztán hogy mi az, azt sokan még sokáig kutatják (tudósok) régóta.Talán Platón ráérzett néhány ezer éve.nade a fiatalok ---azoké a jövő:tessék itt van a múltunk jövője a---- jelen!!
:) :)

Apa(fej) 2016.06.25. 01:41:39

@Lord Meldrum: és közben mindkét fél azt mérlegelte, mikor lenne a legalkalmasabb lerohanni a másikat

Gery87 2016.06.25. 01:41:46

A menekültválság óta mondható hogy Merkel lesz az, aki a német vezetők közül harmadszorra is tönkrebassza Európát....persze szintén jó szándéknak indul majd ez is...

Háború meg nem lesz, legalábbis nem egymás ellen...
Csak lassú, fájdalmas lecsúszás.

Britannia döntött, Amerika mellett, talán hosszú távon ők járnak majd jól.

Avocado Diaboli 2016.06.25. 11:25:17

Hulyeseg, nem lesz haboru. Csak kurva nagy szivas a britek reszerol.

@Gery87: Hosszu tavon jol jarhatnak, de a rovid tav igencsak razos lesz.

Kérész Élet 2016.06.27. 10:01:22

@Gery87: "A menekültválság óta mondható hogy Merkel lesz az,..."stb.
Mondható, csak állati nagy baromság. Brexit esetében különösen. Merkel érdeke a Brexit? Nem is tudtam, ellenkezőleg. Cameron egy barom, de legalább megnevezte (nem Merkelt), kinek az érdeke és valszeg ki pénzelte feketén a Brexit-pártiak kampányát.

Gery87 2016.06.27. 10:01:28

@Avocado Diaboli:

Majd meglátjuk hogy dönt a népszavazás ügyében a brit parlament, lehet nem lesz kiválás csak egy zsarolási adu az unióval szemben...
Mint anno a gyarmataiknál: "úgy mentek, hogy maradtak"

Kérdés persze hogy mennyire fontos az Uniónak a britek maradása...

Irbisz 2016.06.27. 14:41:38

@Avocado Diaboli:
En meg nem lattam olyan szcenariot, amely szerint 2 evtizeden belül jobban jarhatna GB a kivalassal, mint a maradassal. Ezt meghalado idötav meg egyenszinten tul sok, szoval a szivas biztos a Brexittel a briteknek, hogy lesz-e jobb hosszutavon, az több mint kerdeses, föleg mert nem latszik milyen , politikai v. gazdasagi mechanizmus segitene ezt elö.

Kérész Élet 2016.06.29. 11:51:04

Úgy járt UK a népszavazással mint anno Beke Kata könyvének címe mondta

moly.hu/konyvek/beke-kata-jezusmaria-gyoztunk

Farage, aki 17 éve busás EU-képviselői fizetéséből él meg abból h uszít munkaadója ellen, pimaszkodott egy kicsit tegnap, oszt'jónapot. Remélhetőleg összegyűjtött annyi zsét, amivel öreg napjait (ami elég messze van még) eltengeti majd, mivel máshoz mint "lépjünk ki!"-uszításhoz valszeg nem ért és az, ha kilépnek, már lejáró szavatosságú téma. Na de mi a baja a Labournek Jeremy Corbynnal, akinek a fejét követelik? Talán ő az oka a Brexitnek? Nem Cameron? Nem Farage? Csak a királynő fejét ne követeljék, mert még úgy járhat mint egyik elődje I.Károly. Őrült világ, őrült Britannia. Vidéki prollerek, riogatott nyuggerek, megvezetett kisemberek és futóbolondok miatt ebek martaléka lehet az "egyesült királyságuk". Nagy-Britannia többet érdemel...vagy mégsem?
süti beállítások módosítása