Reakciós reflexiók

Ce qu’il y a de plus vivant dans le présent, c’est le passé – Ami a jelenben a legelevenebb, az a múlt

Egy pribék halálhírére

2016. április 01. 18:36 - Finta László

Biszku Béla halálhíre kapcsán olvastam olyan véleményeket, amelyek szerint Kádár János hajdani belügyminisztere haláláig „elvhű” ember maradt, míg a napokban elhunyt Pozsgay Imre jókorát fordított a köpönyegén. Úgy vélem, ez az ítélet igazságtalan. Pozsgay Imre kétségtelenül kanyargós életutat járt be, amíg a „tépett szájú, hasított körmű sok kis senki”-től eljutott a „népfelkelésig”, ám bármit is gondoljunk róla, egy nagyon fontos históriai pillanatban a jó ügy mellé állt és hozzájárult ahhoz, hogy a „békés átmenet” valóban békés legyen, és ne dördüljenek el újabb sortüzek.

budapest-1957-marcius-29-megvedjuk-a-proletardiktaturat-tizezrek-vettek-reszt-a-fovarosban-a.png

Biszku Béláról ez nem mondható el, amiképp az sem, hogy lett volna bármiféle meggyőződése. Halála napján éppen ezért emlékezzünk meg azokról, akik az akasztófa árnyékában sem tagadták meg elveiket és készek voltak értük és hazájukért életüket is feláldozni. Ilyen ember volt sokak mellett Angyal István munkás, akit a Kádár- és Biszku-féle „munkáshatalom” – amelyben, mint tudjuk, „legfontosabb az ember” – küldött bitófára. A sort lehetne folytatni azokkal a nevekkel, amelyeket Nagy Imre temetése napján olvasott fel Mensáros László, Orosz Helga és Rékasi Károly.

ai1958.png

Kádár hajdani pribékje megmaradt annak, aki mindig is volt: proli. Prolinak lenni pedig nem annyira származás, mint inkább jellem és egyfajta erkölcsi-esztétikai minőség dolga. Pontosabban, e minőség, a jellem és az erkölcsi tartás, a meggyőződés hiánya és durva stílus teszi prolivá az embert. Biszku és az elvhűség tűz és víz. Biszku megátalkodott ember volt, vagyis makacsul ragaszkodott szégyenteljes tetteihez és szavaihoz. Ez az ember kizárólag a hatalomhoz és az erőhöz volt hű, a „meggyőződése” pedig elfért egy kis arasznyi vörös felületen, amelyet úgy hívtak, párttagkönyv.

(Felső kép: Biszku Béla a proletárdiktatúra védelméről szónokol, 1957; alsó kép: Angyal István az utolsó szó jogán beszél a népbíróság előtt, 1958)

56 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://reakciosreflexiok.blog.hu/api/trackback/id/tr148553012

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2016.04.02. 13:02:11

Anyád... kis fideSSes seggnyaló, látom a cenzúra az megy, gyáva vagy még ahhoz is, hogy a kommenteket cenzúra nélkül engedd megjelenni.
Fogalmam sincs Biszku mit csinált, abban viszont biztos vagyok, hogy köpönyegforgatásban megközelíteni sem tudta az mszmps/kiszes múlttal induló, liberálisból vérkomcsivá, mostanra nácivá váló tetves maffiátokat.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2016.04.02. 13:02:25

Nem akarom nagyon védeni, de ez hülyeség.
Ha a hatalomhoz és az erőhöz lett volna hű, akkor "követte volna az idők szavát" és újra meg újra átpozicionálta volna magát egy-egy nyerőbb helyzetbe. Pl. most épp a Fideszben lett volna, mint B. Péter. Ezzel szemben egy olyan állásponthoz ragaszkodott, ami még az egyébként is marginális támogatottságú Munkáspártnak is radikális és ezzel totálisan elvágta magát mindenféle erőtől és hatalomtól.

Zollerbá 2016.04.02. 13:02:40

A Biszku ügy a 14 év ál-jobb és a 12 év ál-bal oldal szégyene.
Köszönet Dr. Kopp Mária lányának és a Jobbiknak, hogy az el nem számoltatása idáig is eljutott!

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2016.04.02. 13:02:52

kommunista gyilkos, megy a pokolra...
végre

tükörfúró 2016.04.02. 13:03:48

Biszku egy féreg, azonban minden totális -vagy ahhoz közelítő- hatalmat hasonló személyiségű emberek óriási tömege tart a hátán, véd foggal körömmel...a mostanit is.

Ami egyébként narratívájában, alapvető eszközeiben, gondolkodásában már nem is annyira különbözik az akkoritól.

Az írás maga már nem is gyalázatos, inkább vicces és szánalmas abbol a szempontból, hogy megpróbál egy ismert nagy formátumú pária hullájába még belelőni a sehonnai kis nulla blogszerző még kettőt, lám, látjátok én is nagy harcos-hős vagyok ám.
Mert biszku egy hulla, az volt 3-4-5 éve is, amikor még mozgott és beszélt.

Az egész ami körülötte és vele történt, az ország szégyene, nem azért, mert "jajj meghurcoltak egy öregembert".

Hanem mert ez a színház, a joguralmat és a bíróságokat végképp kabarévá silányító, a közhatalomba vetett bizalom utolsó morzsáit is pártos acsarkodássá változtató undorító paródia nemcsakhogy elkendőzte azt a kérdést, miféle átmenet és állítólagos "rendszerváltozás" volt az, ahol egy ilyen embernek szép békés öregkort és kiélvezhető nyugdíjat biztosított az "új" rendszer.

De ugyanígy legitimálta is a rémtetteket ez a bohózat, mert amit évekig kell eltartott kisujjal bíróságon vizsgálgatni, most akkor egyáltalán bűn vagy nem az, ott rögtön maga a büntetőhatalom dobja fel a második labdát, hát még az is lehet, hogy nem az.

Vagy ha az is lesz, hát majd kap 1-2 évet, oszt jóvan. A büntetőeljárás és a büntetőhatalom lényegének totális degradálása ez, olyan mintha a kisiskolásoknak feladnák, vezessék le, nulla miért nem osztható semmivel. Téboly.

A rugógerincű pozsgayk által levezényelt "békés" átmenet "ultrabékés" voltát pedig máig nyögi az ország, ezt ugyanis mindenekelőtt sajátmaguk számára szerették volna békésnek megőrizni, cserében még unokáink és azok unokái is az elmult 8 elmult 20 elmult 40 évet fogják emlegetni folyton.

Fejétől_bűzlő_hal 2016.04.02. 13:04:16

Akkor tehát a jelenlegi politikai elit jelentős része szintén proli.
A változás mindössze az elérhető javak mennyiségében és minőségében mérhető le.

nu pagagyí 2016.04.02. 13:04:26

Utólag könnyű okosnak lenni és következmények nélkül belerúgni valakibe. A cucilizmus nem jött be, tudjuk, de azért lehetett hinni benne. Biszku nagyon hitt benne, még Kádárnál is jobban. A rendszer szétfoszlása idején nem keresett egy másik segget, mint Pozsgai elvtárs. Ha én a "senki" a posztíró "senkihez" hasonlóan véleményt mondhatok "valakikről", akkor a kettő közül Pozsgait tartom erkölcstelenebbnek. Utóbbi elvtelensége nyilvánvaló, szolgálta a diktatúrát, majd demokratikus mázt öltött, hogy élete alkonyán biodíszletként segítse egy újabb diktatúra kiépítését. Nem volt ez tudatos nála, pusztán egyéni haszonszerzésre törekedett.

Biszku egy vonalas fazon volt, mai szóval "túltolta a biciklit". Nem lehet kételkedni benne, hogy voltak elvei és az nem feltétlen a diktatúra és az azzal járó korlátlan hatalom szeretete lehetett, különben ő is beállt volna "szakérteni" valamelyik bimbózó bolsevik pártba (MIÉP, majd Fidesz). A "perben" egyébként nem tudom sikerült-e egyáltalán rábizonyítani a Kádár-rendszer összes bűnét, vagy legalább egyet. Úgy vélem, nem.

Bafana 2016.04.02. 13:04:32

Az elszámoltatásáról, a felelősségre vonásáról és az egész "rendszerváltásról" mindennél beszédesebb dolog, hogy Mazsihisz ágyban, Mazsihisz párnák közt döglődött, majd kárhozott el.

11110000 2016.04.02. 14:29:24

@FILTOL:
Rossz hírem van. Nincs pokol. Mennyország sincs. Ezeket csak a hozzád hasonló hülyék megvezetésére találták ki papnak nevezett szélhámosok, hogy nekik add a pénzed abban a hitben, hogy halálod után neked jó lesz.
Ők meg az életükben élnek jól a hozzád hasonló hülyékből.

nemecsekerno_007 2016.04.02. 14:42:35

@nu pagagyí: "Utólag könnyű okosnak lenni és következmények nélkül belerúgni valakibe. A cucilizmus nem jött be, tudjuk, de azért lehetett hinni benne..."

Egyem a szívedet. A szocializmus következményeit a mai napig nyögjük. Persze! Hinne akármiben lehet, csak ne én finanszírozzam mások agyrémeit... Na ez a nem mindegy.

11110000 2016.04.02. 14:42:59

A bátor blogíró bele mer rúgni a döglött oroszlánba.
Gratulálok.

Bezzeg amikor Biszku hatalmon volt, csak lapítottál, mint szar a fűben, akkor nem volt ekkora pofád.

Pozsgay meg egy gerinctelen szar alak volt, aki mindig azt a segget nyalta, ahonnan több pénzt remélt.

Biszku meg gerinces volt bizony, mert a bíróságon 93 évesen, azzal fenyegetve, hogy börtönben hal meg is el merte mondani a véleményét 1956-ról, meg arról, hogy Nagy Imre megérdemelte a halált (mellesleg az 1950-es években a világ minden országában kivégezték volna, Amerikában, a demokrácia őshazájában (jó, mondjuk az valójában Izland, de apróságokon ne akadjunk fenn) ennél sokkal kevesebbért végezték ki mondjuk a Rosenberg házaspárt).

ember100 2016.04.02. 14:43:21

Helló !

Hát akkor induljon a gépezet az agyamban :)
Kezdjük : először is pont P.L. el összehasonlítani mint elvhűség egyszerűen NEVETSÉGES !
A fél fidesz pártttikár kisztitkár soros tanuló volt , most meg egy kanál vízbe fojtanák .
Ezek meg az elvhűség az oximoron :)

Ez lesz a durvább része : hát akkor most gyűjtsünk össze egy mellszoborra Biszku "elvtárs"-nak MERT ha Horthynak lehet akkor lehet neki is !
Biszku Horthy
belelövetett a tömegbe halálba küldött sok százezer magyart
56 után elítéltetett több száz forradalmárt több száz kommunistát börtönöztetett
be , küldött munkaszolgálatba
kiléphetett volna a pártból kiléphetett volna a háborúból
élete végéig kommunista volt élete végéig kemény jobbos volt
és még lenne pár párhuzam :)

most megyek sétálni :):):)

11110000 2016.04.02. 15:02:42

@nemecsekerno_007:
"A szocializmus következményeit a mai napig nyögjük."
Ezt azért nem kellene nagyon terjeszteni, mert baromság. Hacsak nem arra gondolsz, hogy mai napig a szocialista rendszerben nevelkedett politikusok lopják szét az országot.

Magyarország messze a legjobb helyen állt a volt szocialista országok között 1990-ben.
Ehhez képest mára mindenki megelőzött bennünket, a balti államok is, amelyek eleve jó pár év hátrányból indultak, mert a Szovjetunió meg a FÁK miatt egy kicsit később kezdtek el egyáltalán önállósodni, és minden tekintetben a béka segge alatt voltak. Ehhez képest már mindegyikben évek óta euró van, ami - hogy egyáltalán kérvényezhessék - a gazdaság állapotát tükrözi.

Nem kellene 25 év után is arra hivatkozni, hogy mi történt előtte 40 évig, ráadásul ennek a 40 évnek az utolsó 20 éve már eléggé a konszolidáció jegyében telt, gazdaságilag is.

Most azt nyögjük, hogy ebben a 25 évben bárki volt is kormányon, csak a közpénz saját és a haverok zsebébe való lopásával volt elfoglalva, az ellenzék meg - ebben a Fidesz járt élen - azzal, hogy az aktuális kormánynak keresztbe tegyen, ahol csak tud, akár az ország érdekei ellenében is. A környező országokban legalább annyira normális volt az ellenzék, hogy az ország érdekében legalább többnyire az aktuális kormány mellé állt.

(És ez most rohadtul nem azt jelenti, hogy most csatlakozni kellene az ellenzéknek az Orbánék által felvetett terrorellenes faszsághoz, szükségállapot meg mindennek a lehallgatása, mert az NEM az ország érdeke, hanem csak a Fideszé.)

tatamin 2016.04.02. 15:02:56

Amíg nem marad abba a gyűlölködés, nem tudunk kilátni és rálátni a mögöttünk hagyott korra és nem jutunk közelebb annak megértéséhez sem, hogy milyen korban milyen emberek teremtek és irányítottak...
Biszku valóban sajátos ember volt a kádári architektúrában, szerepe és küldetése egyaránt volt, és a történelem vélhetően mindkettőt dicstelennek mondja majd, de volt egyfajta balansz szerepe is: mert amíg a rendszer(a kádári közép) balra nagyon figyelt, akként kényszerült jobbra is kicsiket engedni, így kaphatott lábra a Pozsgay-féle reform, melynek érdemei kétség kívüliek.
A proli meghatározása bántóan pontatlan. Nekem a 20. század első felének prolija inkább a József Attila versek éhes, nincstelen és kiszolgáltatott embere.

11110000 2016.04.02. 17:31:51

@tatamin:
Pozsgay sosem volt reformista, csak 1990 után állította be magát annak.
Leginkább a lapító szar kategóriába lehetne sorolni.
Mindig csak akkor merte járatni a pofáját, amikor már nem volt semmi veszély, mert előtte mások már kitaposták az utat.

A proli meghatározásában egyetértek.
A proletár a római birodalom legalsóbbrendű rétegének nevéból (proletarius) származik, az pedig a proles (leszármazott, utód) szóból, arra utalva, hogy ez a réteg csak arra volt jó, hogy utódainak számával növelje a birodalom létszámát.

Finta László · http://reakciosreflexiok.blog.hu/ 2016.04.02. 17:34:12

@Hóhér az utolsó barátod: Az ilyen hangvételű hozzászólások miatt élünk az előzetes moderálás lehetőségével. Remélem, tudja, ez volt az utolsó dobása. Még egy ilyen hozzászólás, és fájó szívvel megválunk Öntől.

Finta László · http://reakciosreflexiok.blog.hu/ 2016.04.02. 17:38:29

@Bafana: Mindennél beszédesebb? Mire gondol? Szerintem a Mazsihisz szeretetkórháza maga előtt is nyitva áll.

Finta László · http://reakciosreflexiok.blog.hu/ 2016.04.02. 17:40:43

@11110000: Ha ilyen jól tájékozott a hitbéli kérdésekben, ne hallgassa el, mit tud, én is kíváncsi vagyok!

Finta László · http://reakciosreflexiok.blog.hu/ 2016.04.02. 17:44:51

@11110000: "Bezzeg amikor Biszku hatalmon volt, csak lapítottál, mint szar a fűben, akkor nem volt ekkora pofád." Valóban. Hallgattam, hiszen még pofám sem volt. Sőt, Biszku már PB-tag sem volt, amikor megszülettem. Maga mit csinált '56-ban és a Kádár-rendszerben?

Finta László · http://reakciosreflexiok.blog.hu/ 2016.04.02. 17:47:18

@tatamin: Sok mindennel egyetértek. Hogy a "proli" meghatározásánál maradjunk, nem véletlenül írtam, hogy "nem származás dolga". A proletár tisztes szegényt jelent, a becézett "proli" - kiváltképp, ha a kommunisták használták önmeghatározásként - már erkölcsi-esztétikai kategória.

nu pagagyí 2016.04.02. 17:48:08

@nemecsekerno_007: Szánalmas vergődés. A nyögéshez semmi köze a szocializmushoz, annál inkább a sok gerinctelen tetűhöz, akik pont ugyanolyanok, mint akik a szocializmus idején is a saját zsebüket tömték. Ebben az országban mindegy, milyen rendszer van, pont ugyanolyan maffiózók működtetik. Korrupció, hatalmi visszaélés, közpénzből és közhatalmi pozícióból kiépülő szívességi láncok a társadalom kárára. Ja, és még olyan naív barmok, mint te.

Celtic 2016.04.02. 17:48:17

@tükörfúró: +1, Nem tudom mit hozzafuzni, teljesen jol latod. Megvetem Biszkut is, de talan meg jobban Pozsgayt, bar mas-mas okbol.

Kelly és a szexi dög 2016.04.02. 17:58:24

A tököli rabkórházban kellett volna megdöglenie

ember100 2016.04.02. 19:03:04

@Lord Meldrum:
Helló !

Tényleg szép az idő :)
Esetleg valami érdemi hozzászólás ?

11110000 2016.04.02. 20:02:04

@Lord Meldrum:
Tök mindegy, mit csináltam, nem én ugatok most nagy pofával, amikor már semmi gond nem lehet belőle.
Ez a sakálmentalizmus, amit te csinálsz, nem annyira előremutató.

11110000 2016.04.02. 20:02:11

@Lord Meldrum:
Nem hitről van szó, te szerencsétlen, hanem a valóságról.
A hit a hozzád való gondolkodásképteleneknek való. Megmondják, mit kell hinned, és azt hiszed, pont.

11110000 2016.04.02. 20:02:17

@Kelly és a szexi dög:
Miért is?
Igazából '56-tal kapcsolatban semmi bizonyítékot nem tudtak felhozni ellene.
Ha neked van ilyened, akkor elő kellett volna állnod vele, különben bűnpártoló vagy.
Ha meg nincs, akkor csak alaptalanul vádaskodsz, mint a trógerek.

2016.04.02. 20:02:44

Meghalt Biszku Béla, oda az igazság!
(értem ezt úgy, hogy most már soha többé nem lehet elítélni)

Krisz11 2016.04.02. 20:02:47

Tegnapelőtt Kertész, tegnap Biszku, ma ki lehet a Soros?

Finta László · http://reakciosreflexiok.blog.hu/ 2016.04.02. 20:03:42

@Krisz11: Ön a soros - a kitiltott látogatók sorában.

Finta László · http://reakciosreflexiok.blog.hu/ 2016.04.02. 20:04:58

@11110000: Nem "tök mindegy". Ha maga engem elszámoltatna nem létező ötvenhatos szerepemért, én miért ne kérhetném magán számon, mit tett vagy nem tett akkoriban?

11110000 2016.04.02. 20:26:54

@Lord Meldrum:
Jól van, tanulj meg olvasni úgy, hogy meg is érted, ami le van írva, aztán majd gyere vissza.
Addig nincs értelme beszélgetni, mert annak is több értelme van, ha a falnak beszélek. Az ugyanis legalább nem válaszol értelmetlen baromságokat.

Alec Cawthorne 2016.04.02. 20:55:45

@11110000: De áruld már el kérlek: Biszku idejében Lord Meldrum hogyan "lapíthatott volna", amikor csak évtizedekkel később született meg? És nem kell a mellébeszélés, erre válaszolj, egyenesen, kereken!

Finta László · http://reakciosreflexiok.blog.hu/ 2016.04.02. 21:00:03

@11110000: Azt, hogy ki és mikor térjen ide vissza - így, felszólító módban -, kizárólag a blog állandó szerzői mondhatják meg. Ha úgy tetszik, ez a mi előjogunk.

Finta László · http://reakciosreflexiok.blog.hu/ 2016.04.02. 21:00:45

@Alec Cawthorne: Hagyd, felesleges... Amúgy a kérdésed jogos. :D

Finta László · http://reakciosreflexiok.blog.hu/ 2016.04.02. 21:03:00

@Singer Varrógépértékesítő és orosz kémhálózat Kft: Valóban. Az evilági igazságszolgáltatás semmit sem tehet Biszku Béla ügyében. Nem ő az utolsó gazember, aki ágyban, párnák közt, jogerős ítélet nélkül halt meg.

ember100 2016.04.02. 21:55:03

Lord Meldrum · reakciosreflexiok.blog.hu/

Helló !

Látom Istennek képzeli magát itt a blogon , ez több mint vicces.
Olyan gazemberekre gondol mint pl. a náci fasiszta lágerőrök nem nagyon tetszik ez a erősen jobbos hozzáállás.Nem is egészséges :)

FOUREY · http://baloldaliliberalis.blog.hu/ 2016.04.02. 21:57:49

@11110000: Biszku Béla meghatározó szerepet játszott az 1956 utáni megtorlásban. A Kádár-rendszer egyik fontos vezetője volt egy ideig, majd pedig balos belső ellenzéke. Ez jól dokumentált történelmi tény, amit soha senki ép elméjű ember még nem vont kétségbe, ideértve magát Biszkut Bélát sem, aki csupán a személyes büntetőjogi felelősségét nem ismerte el. A történelmi és morális felelőssége vitathatatlan és Biszku egy percig sem tagadta, hogy mit gondolt 56-ról és annak vezetőiről. Nagyon hülyének kell lenni ahhoz, hogy valaki Biszkut még Biszku ellenében is védeni akarja. Biszku a proletárdiktatúra híve volt, azt gondolta, jogos lövetni és jogos akasztatni. És történetesen ott ült a csúcsszervekben, belügyminiszter is volt kritikus pillanatban stb..

Hogy aztán, egy békés rendszerváltást követően létrejött jogállam büntetőjoga mit tud kezdeni ezzel a ténnyel, az egy ettől teljesen független kérdés. A jelek szerint nem sokat tudott. De ettől még morálisan nem kell mentegetni.

A magam részéről mindig azt gondoltam, hogy részben jogos azok felháborodása, akik szerint a magyar jogállam túlzásba vitte az előző rendszer főfelelőseinek védelmét. Lett volna itt mozgástér, legalábbis vannak német, cseh, lengyel példák. Ugyanakkor hajlamos vagyok a jogállam erényének betudni, hogy a morális gonoszsággal szemben látszólag erőtlen és ezért nem tudok igazán haragudni amiatt, hogy a Biszku Bélákat nem lógatták fel. Szemben mondjuk Szálasiékkal, akik szintén egy sötét diktatúrát vezettek, de a tetejébe még állampolgárok százezreinek haláláért is közvetlenül felelősek voltak és egyúttal az ország földig rombolásáért is. És akiket így is csak lincselésszámba menő népbírósági kirakatperekben tudtak elítélni. Morálisan igen helyesen, de sajnos tény, hogy a jogállamiság normáit semmibe véve. Ugyanakkor ezt sem tudom teljesen elítélni, mert azok meg a magyar történelem söpredéke voltak, hazaárulók, nemzetrontó bitangok, tömeggyilkosok. Csak azt sajnálom, hogy ebből nem morális megtisztulás következett, hanem újabb diktatúra.

panelburzsuj 2016.04.02. 21:57:56

@Lord Meldrum:
Messze nem ő az egyetlen - de ahogy a többit se hánytorgatjuk nap mint nap, úgy őt se emlegetnénk, ha nem viszonylag fiatalon jutott volna "pályája csúcsára" - én nem élt volna ilyen matuzsálemi kort.

Őt már a saját elvtársai félretolták vagy 35 éve - többek közt épp a "rugalmasabb" Pozsgayk. Biszku attól fogva lapított (bő negyed századon át senki se húzta elő...) - Pozsgay meg tovább fészkalódott és helyezkedett.

Sok út vezet a szaremberségbe - én nem nagyon méricskélném, melyik rútabb.

Finta László · http://reakciosreflexiok.blog.hu/ 2016.04.02. 22:04:48

@ember100: Istennek? Szó sincs erről. Csak, tudja, ha valaki azt állítja, hogy "lapítottam ötvenhatban" - huszonhat évvel később születtem -, majd ismételt kérdésemre sem felel, hogy ő mit tett, élt-e egyáltalán akkor és ezek után még ő szólít fel arra, hogy "tanuljak meg olvasni", sőt, megszabja, mikor térjek vissza a saját blogomra; nos, ez kissé feldühített. :)

Finta László · http://reakciosreflexiok.blog.hu/ 2016.04.02. 22:06:46

@FOUREY: Az 1990 utáni Magyar Köztársaság leginkább tiszteletre méltó erénye volt, hogy nem vált olyanná, mint az őt megelőző rezsimek.

ember100 2016.04.03. 00:01:08

@Lord Meldrum:
Helló !

A majd én kitiltom , cenzúrázom a blogot , azért írtam.
Ja és nem önnek szólt a lapítottam , hanem a megmondóembereknek.
De még semmi észérv nem volt az írásomról.
Miért zavarja jobban Biszku , mint Horthy ?

11110000 2016.04.03. 00:01:12

@FOUREY:
Az, hogy jogosnak tartotta az 1956-os tömegbe lövéseket, meg hogy ő adott parancsot ezekre, nagyon nagy különbség.
Attól, hogy esetleg jogosnak tartod azt, hogy egy erőszaktevőt agyonverjen a tömeg, meg hogy magad biztatod erre a tömeget, nagyon nagy különbség.
1956-ban Biszku nem adhatott semmilyen parancsot, mert csak 1957-től volt pozícióban.

Azt meg kimondottan gerincesnek tartom, hogy maradt a véleménye mellett úgy is, hogy tudta, ezért börtönbe kerülhet élete végéig.
Nagy Imrét bárhol a világon kivégezték volna azért, amit tett (államellenes tevékenység - azon lehet vitatkozni, hogy az az állam mennyire volt jó vagy nem, de akkor az volt az államszervezet, ő meg ellene biztatott harcra, sőt, ennek élére állt; más kérdés, hogy ha esetleg győz a(z ellen)forradalom*, akkor valószínűleg a győztesek is felakasztják, egyrészt mert ő továbbra is szocializmust akart (Sztálin-fiú volt a lelkem), másrészt meg nem felejtették el neki, hogy 3 évvel korábban még ő volt a padláslesöpörtető, a parasztoktól a kaját elkoboztató miniszter.

*A rendszer önértelmezése szerint teljesen jogos az ellenforradalom megnevezés, mert per definitionem a szocializmus permanens forradalom a kommunizmus egész világon való győzelméig, így ami ellene van, az csak ellenforradalom lehet.

11110000 2016.04.03. 00:01:14

@Lord Meldrum:
Ja, hogy te vagy itt a bakter?
Akkor viszont tiszteletem, hogy teret engedsz az ellenvéleménynek is, nem minden blog van ezzel így.

@ember100:
A lágerőr 2 dolog között választhatott: vagy teszi, amit mondanak, vagy agyonlövik. Érdekelne, hogy az őket bevádoló zsidók mit tettek volna a helyükben - illetve hogy most hányan lépnek fel az ellen közülük, ami jelenleg Izraelben zajlik a palesztinokkal szemben, ami teljesen ugyanaz, mint ami a koncentrációs táborokban volt. Annyi különbséggel, hogy a palesztinokkal a saját földjükön teszik ezt a zsidók, akiknek a történelemben soha nem volt saját országuk, még annyi sem, mint a csehszlovákoknak.

Ezért elképesztő faszság a felelősségre vonásuk. Egyszerű sorkatonák voltak. Akik nem voltak hajlandók öngyilkosok lenni pár zsidó kedvéért.

11110000 2016.04.03. 00:01:16

@Lord Meldrum:
Nem vált, de már válik, csak rosszabb változatban.
Ami meg a nagy szabadságot illeti, egy szűk rétegnek jobb lett (egy nagyon szűknek sokkal jobb), egy nagyon széles réteg - jelenleg közel 4 millió magyar állampolgár - meg szarik a nagy szabadságra, inkább enni szeretne, meg a gyerekeit etetni, és kurvára nem érdekli, hogy mennyire szabadon tehet bármit meg mehet bárhová a világban, mert ilyesmire egyrészt nem is gondolt soha, másrészt ha gondolt volna is, az anyagiak miatt ez megreked a gondolatnál.

panelburzsuj 2016.04.03. 00:05:42

@Lord Meldrum:
Merthogy a "rezsimmé váláshoz" nemigen volt külső kapaszkodója egyik politikai pártnak, irányzatnak, szereplőnek sem. Adósok voltunk, hajszálon és "jóindulaton" csüngtünk hosszú évekig - és lényegében ma is. Sogennante befektetők. Ahhoz meg, hogy valami Kadhafi-féle izolátummá "fejlődjön", egyrészt túlságosan beágyazott volt Magyarország a szomszédai közé meg Európába - másrészt meg semmiféle olyan monopolizálható erőforrása nem volt, amit a "politika", vagy a "kormányzat" teljesen kisajátíthatott volna.

Tégláról téglára - na, az éppen folyamatban van...

kewcheg 2016.04.03. 00:05:49

Fejfájára lehet írni: ...Se szép,se jó nem volt, de cserébe legalább jó nagy tetű volt....

Exploiter 2016.04.03. 00:06:02

Azzal nem lehet vádolni, hogy ne lett volna elvhű.
De azért jobb hely lett a világ most. Van még jópár ember, aki segíthetne még jobbá tenni.

paragrafus 2016.04.03. 00:06:22

Távol áll tőlem, hogy Biszku Béla személyét és szerepét megítéljem (ez mostantól már a történészek dolga), de azért a korrektség és a tisztánlátás miatt néhány szempontot el kell mondanom:

Egyrészt itt van (illetve most már csak volt) a visszamenőleges hatály tilalmát. A fidesz anno megalkotta az ún. Lex Biszkut. Vagyis az emberiesség elleni bűncselekmények büntetendőségéről és elévülésének kizárásáról, valamint a kommunista diktatúrában elkövetett egyes bűncselekmények üldözéséről szóló 2011. évi CCX. törvényt. (Már ez a kvázi személyre szóló jogalkotás is nagyon komoly alkotmányossági aggályokat vet fel.) Ezen törvényre való hivatkozással jelentették fel jobbikosok a Biszkut. És mind az ügyésznek, mind a bírónak észlelnie kellett volna, hogy ez a törvény visszaható hatályú, de egyikük sem ismerte fel.
Pedig a fidesz kimondta a jogalkotási törvényében (2010. évi CXXX. törvény)
2.§.(2) Jogszabály a hatálybalépését megelőző időre nem állapíthat meg kötelezettséget, kötelezettséget nem tehet terhesebbé, valamint nem vonhat el vagy korlátozhat jogot, és nem nyilváníthat valamely magatartást jogellenessé.

És ezen 2011. évi törvény alapján akarták megítélni Biszku 56-os szerepét? Bődületesen kimeríti a visszamenőleges hatály tilalmát.

paragrafus 2016.04.03. 00:06:37

Egyébként figyelemmel kísértem a Biszku ügy minden mozzanatát. És hiányoltam egy nagyon fontos szempontot. A per során már az első vizsgálatok egyikének kellett volna lenni annak megállapítása, hogy jogi értelemben egyáltalán háborúnak nevezhető-e 1956?

Másrészt hiába háborús bűntett a vád, akkor is maradéktalanul érvényesülnie kell(ett volna) az alkotmányos normáknak. Ezek egyike pl. az is, hogy minden cselekményt az elkövetéskor hatályos jog szerint kell elbírálni. Továbbá senki nem büntethető azért, ami az elkövetés idején nem volt bűncselekmény. Márpedig a háborús bűntettet, mint bűncselekményt, mint jogi kategóriát 1956-ban a magyar jog nem ismerte.
Biszku ráadásul nem volt katona, kiképzést sem kapott. És már csak azért sem lehet szó háborús bűnökről, hiszen az nem nevezhető háborúnak, ha magyar szervek magyar állampolgárokkal szemben léptek fel

Elítélik visszamenőleges hatályú törvény alapján úgy, hogy egyrészt a jelenlegi hatalom nem ismeri el azt az időszakot, amelynek része 1956. (Kimondták az alaptörvényben, hogy nem ismerik el az 1944. március 19.-e és az 1990. május 2.-a között eltelt időt)
Másrészt tisztázatlan, hogy az akkori események nevezhetőek-e háborúnak.
Harmadrészt, akkoriban háborús bűntett, mint bűncselekmény nem létezett.
Mindezek alapján számomra már alapjaiban is egyszerűen értelmezhetetlen a háborús bűntett, mint vád.

A vád szerint a vád tárgyát képező bűncselekményeket az a karhatalom követte el, amely Biszku és társai irányítása alatt állt, ő pedig belügyminiszterként kitüntetéseket is adományozott a fegyveres karhatalom tagjainak.

Csakhogy a karhatalom megítélése sem lehet egyértelmű, hiszen eleve többféle – honvéd, rendőri karhatalom, pufajkások és karhatalomként fellépő szabadcsapatok – voltak, másrészt ezeket annak idején nem a párt, hanem a kormány hozta létre. Viszont Biszku csak 1957 márciusában lett a kormány tagja.
Úgyhogy nagyon úgy néz ki, hogy az ügyészség időzavarban is volt, keverte az eseményeket, a tényekkel igencsak nem volt tisztában.

11110000 2016.04.03. 00:31:18

@kewcheg:
A hozzászólásod alapján majd a tiédre is fel lehet.

@Exploiter:
Miért is lett jobb hely ettől a világ?
Kevesebb ember éhezik, hogy meghalt Biszku?
Véget ért miatt valamelyik háború?
Vagy csak faszságokat beszélsz?

2016.04.03. 13:50:11

@11110000: "A lágerőr 2 dolog között választhatott: vagy teszi, amit mondanak, vagy agyonlövik."

Nekem erre egy baromarcú azt írta, hogy minden lágerőrnek volt választása, mert megtagadhatta a lágerőr szolgálatot arra hivatkozva, hogy a keleti frontra kéri magát.

Bafana 2016.04.03. 13:50:16

@Lord Meldrum: "Mindennél beszédesebb? Mire gondol? Szerintem a Mazsihisz szeretetkórháza maga előtt is nyitva áll."
Ezt én a vicc kategóriába sorolom. Mintha azt mondanád, hogy akármelyik gázszerelőből lehet milliárdos néhány röpke év alatt.

ember100 2016.04.19. 20:10:46

@11110000:
Helló !

Szoktál te gondolkodni ????
Horthynak is lett volna lehetősége nem belevinni Magyarországot a háborúba nem adta volna hozzá a nevét !
Milyen zsidók milyen Palesztina ????
Ott nem egy koncentrációs tábor van hogy jobbra éhezés halál , balra egyből halál.
A palesztinok is csak pár száz éve élnek ott nem sokkal több joguk van ahhoz a földhöz mint a zsidóknak , ráadásul nem kellene terrorista robbantásokkal öngyilkos merényletekkel EMBEREKET ölni !!!
Ja és Biszku és 2 dolog között választhatott vagy ítél vagy elítélik !
Ez hogy tetszik ?
süti beállítások módosítása