Reakciós reflexiók

Ce qu’il y a de plus vivant dans le présent, c’est le passé – Ami a jelenben a legelevenebb, az a múlt

A szemeteskukák jelentőségéről

2015. augusztus 07. 01:33 - Finta László

Városépítészeti tűnődések – I.

Tegnap késő délután elsétáltam egy szemeteskuka mellett. Máskor is megesett, ám most feltűnt, milyen magányosan, elhanyagoltan, mocskosan és számkivetetten áll ez az utcabútor a fogyasztói társadalom járdáinak a szélén. Mindenki számára nyilvánvaló a létezése, mégsem tűnik fel senkinek. Napi huszonnégy órában „dolgozik”, mégsem kér egy fillért sem; elfogad minden hulladékot, de semmit sem köp vissza; elviseli a bűzét annak, ami számunkra orrfacsaró; lenyeli, amit kiköpünk; megőriz mindent, amit belé hajítunk, amit eltaszítunk magunktól – egészen addig, amíg a tartalmát el nem szállítják diszkrét hajnali órákban. Önzetlen jószág ez a „rút, sybarita váz”. Rendíthetetlen tartással teljesíti a küldetését.

A szemeteskuka létezése korántsem olyan nyilvánvaló, mint amilyennek tűnik. Páratlan technikai vívmány, amely nélkül városaink belefulladnának a mocskunkba. Akár a jóléti állam és a tömeges fogyasztás profán szimbóluma is lehetne. És nem csupán szimbólum! A kuka és az őt övező felhasználási módok és felhasználóik a civilizáció és a barbárság nagyvárosi küzdelmének harcos résztvevői. Vannak, akik rendeltetésszerűen használják, mások mellé szemetelnek – és bárhová, ha kedvük tartja, vagy ha a közelben éppen nincs kuka. És vannak, akik belőle élnek. Napjainkban talán többen, mint néhány éve. A Budapest Belvárosában 2010 tavaszán szolgálatba állított kukák megnehezítik a kukázást. Valaha még az V. kerületben is kukázhattak a legszerencsétlenebbek, akik – ha tetszik a finnyás ízlésűeknek, ha nem – ugyanabban a városban laknak, mint a módosabbak; ma kriminalizálják a nyomorultakat, mondván, „rontják a városképet”. Úgy vélem, éppen ellenkezőleg, e ridegen funkcionáló, betonszürke, „szelektív” fémkazetták csúfítják el igazán a Belváros utcáit. Tervezői olyannyira tökéletesítették a funkcionalitást, hogy valóságos anti-kukákat teremtettek: a szemetet nemcsak kiemelni lehetetlen, bedobni is bajos és idegesítően ocsmányak.

Boldogabb időkben a városatyák másképp gondolkodtak a kukák köztisztaságban játszott szerepéről és rendeltetésük esztétikumáról. Régebben nyárspolgári módon álcázták a kukákat. Kecses kis görög oszlopok tartották a felül nyitott hengereket. Az Andrássy úton még látni ilyen hulladéktartókat. Utolsó mohikánokként szinte paradigmatikus erővel hirdetik, milyennek kellene lennie az utcaépítészetnek: mindenki által igénybe vehető utcabútorokkal szolgálónak, állandónak és méltóságteljesnek, olyannak, amely a közrend és a legitim jogrend szilárdságát üzeni a járókelőknek. Mindenkinek. Mára odáig fajult ez a hanyatló világ, hogy a kényelmetlen padok csaknem ellehetetlenítik a pihenést; kukázni sem lehet; egy másik jelképes utcabútor, a telefonfülke hajdani intimitása is a múlté, mert telefonfülkék sincsenek; a nyilvános postaládák pedig – amelyeken valaha a Szent Koronával ékesített postakürt hirdette a kifogástalan közszolgáltatást s keltett bizalmat azokban, akik igénybe vették – a megszokott, halványzöld műanyag kukákra emlékeztetnek. Már csak a jól ismert kis piktogram hiányzik róluk: pálcikaember görnyed a szemetes fölé, kezében stilizált hulladékkal.

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://reakciosreflexiok.blog.hu/api/trackback/id/tr867687426

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

PuffCinq · http://puffcinq.blog.hu/ 2015.08.07. 19:13:50

Egy újabb blog, amit olvasnom kell! Sok sikert, Lord Meldrum!

Finta László · http://reakciosreflexiok.blog.hu/ 2015.08.07. 23:22:38

@PuffCinq: Igazán köszönöm! Igyekszem heti rendszerességgel jelentkezni új bejegyzésekkel.

dekoninckxx 2015.08.21. 20:16:16

Ó, ez a kiváló blog a réges-régi "Konzervatív tea-kör" blogra emlékeztet, szinte könnyek szöktek a szemembe a nosztalgikus érzéstől.... és titkon remélem, hogy talán még Loxonnal is lehet majd itt találkozni.
A témához kapcsolódóan megjegyzem, hogy sajnos még a szép kukákat is sajnos sokszor a padok mellé helyezik szorosan, ami higiéniai szempontból igen szerencsétlen. Ki szeret szeméthalom mellett üldögélni? És miért gondolják úgy, hogy aki leül, az rögtön szemetet is termel?

Finta László · http://reakciosreflexiok.blog.hu/ 2015.08.21. 23:05:15

@dekoninckxx: Köszönöm értékes hozzászólását! Való igaz, az utcabútorok ilyen halmozása korántsem szerencsés.

Emlékszem arra a régi blogra, annak idején magam is olvastam.

Remélem, gyakran látom, szívesen olvasnám a hozzászólásait! :)
süti beállítások módosítása